vrijdag, februari 29, 2008

6 mrt: Schoolboeken gratis, digitaal of allebei?

Deze week bereikt de discussie over gratis schoolboeken een hoogtepunt. Of het plan voor gratis schoolboeken dit overleeft is nog onzeker.
Al in januari pleitte Willem-Jan van Elk, partner en principal consultant bij adviesbureau Verdonck, Klooster & Associates, ervoor de gratis schoolboeken te gebruiken als opstapje naar digitale lesmaterialen. Die passen beter bij de belevingswereld van leerlingen, zijn makkelijker te updaten, minder zwaar, etc, etc. Hij deed dat in een artikel in Automatisering Gids, samen met co-auteur René Montenarie.
Tegen deze achtergrond stelt de e-Eeuw deze week de volgende vragen: Wat zijn precies de verdiensten van digitale leermiddelen? Wat zijn de risico's van grootschalige invoering? Als schoolboeken gratis worden, is dat dan een kans om op 'digitaal' over te schakelen? Als dat niet gebeurt, hoe dan verder?

Hiervoor zijn te gast:
Willem-Jan van Elk partner en principal consultant Verdonck, Klooster & Associates.
Stephan de Valk, directeur Voortgezet en Hoger Onderwijs van Wolters-Noordhoff.
Jaap Vedder, oa. voorzitter van de Nederlandse Vereniging tot Ontwikkeling van het Reken-wiskundeonderwijs (Nvorwo).

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

Download 28-2

do. 28-2: Hoogleraar Internetveiligheid

Update:
Mueller noemde de site Wikileaks. Deze is uit de lucht gehaald omdat de onthullingen op Wikileaks niet naar de zin waren van de Zwitserse Bank Julius Baer. Via het ip-nummer is Wikileaks nog wel te vinden.

Update 2:
Wikileaks is weer online. documenten over de Julius Baer-kwestie staan gelinkt op de homepage.

dinsdag, februari 26, 2008

28 feb: Hoogleraar internetveiligheid

Een van de belangrijkste kwesties rond het huidige internet is de veiligheid. Pc's worden besmet met 'malware', websites worden aangevallen, banktransacties worden afgeluisterd en vervalst, complete identititeiten worden gestolen.

Sinds kort heeft de TU Delft een hoogleraar internetveiligheid, voor drie jaar gesponsord door Xs4all. Hiervoor is de Amerikaan Milton Mueller aangesteld. Mueller is tevens hoogleraar aan de Syracuse University in de VS en is auteur van 'Ruling the Root: Internet Governance and the Taming of Cyberspace'. De e-Eeuw zendt deze week een uitgebreid interview uit met prof. Mueller.

Aan de TU Delft zal hij zich richten op de rol van overheden bij het veiliger maken van internet. Omdat internet een internationale infrastructuur is, hebben overheden volgens hem een sleutelpositie. Ook de veiligheid en privacy op het mobiele internet horen bij zijn leeropdracht.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

vrijdag, februari 22, 2008

Twee jaar oud, toch gepodcast

Net de podcast weer op de been, gebeurt er iets komisch.
Doordat ik in een van de vorige postings verwees naar de mp3 van een twee jaar oude uitzending, is die meteen ook door Feedburner gepodcast. Bij het luisteren heb je dat denk ik niet meteen door. Hoewel je het kunt opvatten als een hele handige service denk ik toch dat het een instinker is, daarom heb ik het veranderd in een verwijzing naar de pagina waar je de oude uitzending vindt.
Hoop dat het geen overlast heeft gegeven. Het lijkt erop dat de bnr-podcast binnenkort weer op de been is.
Groet, Herbert

Download 21-2

do. 21-2: Computerwezens leren taal en handel

woensdag, februari 20, 2008

21 feb: Computerwezens leren taal en handel

Een samenleving in de computer, die door de wetenschap in het leven wordt geroepen om bijvoorbeeld de ontwikkeling van taal te bestuderen. Twee jaar geleden, op 16 februari 2006, ging de e-Eeuw over dit experiment (eeuw_20060216_Virtuele_proefpersonen.mp3, te vinden op deze pagina), waarbij onder andere de VU en de Universiteit Tilburg betrokken zijn. De onderzoeksvragen gaan onder andere over de rol van individueel leren, sociaal leren en leren door middel van evolutie.

Destijds was het project nog jong; inmiddels zijn de eerste resultaten binnen. Die betreffen zelfs het handel drijven door de virtuele wezens in de computerwereld. Volgende week worden ze aan de pers gepresenteerd; nu al zitten twee bij het project betrokken Nederlandse onderzoekers bij De Electronische Eeuw. Het zijn, net als twee jaar geleden, Paul Vogt (UT) en Guszti Eiben (VU).

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

vrijdag, februari 15, 2008

Download 14-2

do. 14-2: De Mac in bedrijven

woensdag, februari 13, 2008

Habemus podcast!

Met dank aan Evelien: er is weer een podcast, en wel via Feedburner. De link luidt:
http://feeds.feedburner.com/Eeuw

Tja, ik kan ook niet alles weten. Als iemand me nog kan uitleggen hoe ik de uitzendingen wat langer dan 1 week in de feed kan houden, graag. (Ik vind de uitleg bij Feedburner erg omslachtig en slecht doorzoekbaar.)

Nu maar hopen dat Xs4all, die zo vriendelijk zijn mijn files te hosten, zich niet doodschrikken van de traffic. Dat zien we dan wel weer.

Groeten, Herbert

maandag, februari 11, 2008

14 feb: Is de Mac geschikt voor MKB?

Na jaren van dalend marktaandeel zit Apple alweer een tijdje in de lift. Het marktaandeel heeft een dieptepunt beleefd van ongeveer 2%. Van de nieuw verkochte computers is nu 8% een Mac. Het succes van de iPod en iPhone heeft veel mensen naar de Mac gelokt. Belangrijke overwegingen zijn de veiligheid en de gebruiksvriendelijkheid.
Voor particulieren is een Mac nu een voor de hand liggende keuze. Maar hoe zit het met het bedrijfsleven? Is de Mac een goede keus voor ondernemingen? Waarom wel of niet? Wat zijn er voor gewichtige aspecten behalve de veelgenoemde (en geroemde) veiligheid en gebruiksvriendelijkheid? Hoe zit het met de beschikbaarheid van software? Wat is de total cost of ownership?
De e-Eeuw praat hierover met Bob Smits, ex-Apple en al vele jaren ondernemer, en Frans Nauta, lector innovatie aan de hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

zondag, februari 10, 2008

Download 7-2

do. 7-2: Hoe is het met Vista?

dinsdag, februari 05, 2008

7 feb: Wordt het nog wat met Vista?

Het is een jaar geleden dat Vista definitief op de markt kwam, en de laatste uitzending van de 'Eeuw' over dit onderwerp is ook een jaar oud. De meningen zijn nog steeds verdeeld, zo zal blijken in deze aflevering van de e-Eeuw. Ondernemer Vincent Everts is zeer kritisch, directeur Ernst Fuld (NGN, vereniging van systeembeheerders) is genuanceerd en Hugo Leijten, aanstaand ex-medewerker van Microsoft en op persoonlijke titel in de uitzending, is nog steeds zeer enthousiast.

Wat zijn op dit moment de verdiensten en de tekortkomingen van Vista? Welke problemen kunnen binnen afzienbare tijd worden opgelost? Wat moeten we verwachten van het nog steeds niet verschenen 'Service pack' voor Vista? Wat voor opties hebben consumenten en bedrijven? Wat kunnen we verwachten van alternatieven voor Vista: Linux, Mac, XP? Of is het raadzaam te wachten tot de opvolger van Vista?

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

vrijdag, februari 01, 2008

Download 31-1

do. 31-1: Spill Group, nederlands gaming-succes