vrijdag, november 30, 2007

Download 29-11

do. 29-11: Advergaming, gamevertising

maandag, november 26, 2007

29 november: Advergaming, gamevertising

Waarom wél reclame rondom het voetbalveld en het Formule 1-circuit en niet in kaskrakende games als Halo 3 en Grand Theft Auto? Geen reden. Reclame in games bestaat, en het is een groeimarkt. Gamers stellen het vaak zelfs op prijs, omdat de reclame de spelwereld een meer realistisch cachet geeft.

Over de mogelijkheden van 'Advergaming' of 'Gamevertising' spreekt de e-Eeuw twee mensen die bezig zijn deze branche groot te maken. Michiel Sala van gamingbedrijf Little Chicken en Peter Warman van de startup Newzoo, die adverteerders en gamingbedrijven bij elkaar brengt.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

vrijdag, november 23, 2007

Download 22-11

do. 22-11: Microsoft Home Server

maandag, november 19, 2007

22 november: Nieuw van Microsoft: Home Server

Op 22 november lanceert Microsoft weer eens iets nieuws: Home Server. Dat is software voor apparaten die het huis moeten voorzien van digitale bestanden, vooral media: video, audio en dergelijke.

Net als bij Media Center, een variant op Windows XP, kan Home Server door fabrikanten van elektronica op hun apparaten worden gezet. Home Server is dus geen software die de consument op een schijfje koopt (hoewel er vast wel weer hackers zullen zijn die daar iets op bedenken) maar wel een etiket dat op producten van verschillende merken wordt geplakt.

Wat kan Home Server? Hoe goed is het? Wat zijn de verschillen met Media Center? Wat is de doelgroep? Vragen die in deze aflevering van dEE worden losgelaten op Lucas de Clerq van Microsoft en op Dennis Gandasoebrata, ict-journalist, onder andere bij het grootste computerblad van Nederland, Computer!Totaal.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

vrijdag, november 16, 2007

Download 15-11

do. 15-11: Rekening rijden, maar hoe

maandag, november 12, 2007

15 nov: Rekening rijden, maar hoe?

Binnenkort wordt een kabinetsbesluit verwacht over het rekeningrijden: wat voor systeem of combinatie van systemen wordt gekozen en wie mag het gaan bouwen?

De e-Eeuw gaat in gesprek met deskundigen over de technieken die beschikbaar zijn, de bedrijven die zich ermee bezighouden en de effecten die je kunt verwachten op het verkeer. Te gast in deze uitzending Peter Mous, lid van de Directie van IBM Nederland en deze hoedanigheid betrokken bij 'Anders betalen voor mobiliteit' en Bert van Wee, hoogleraar Transportbeleid en Logistieke Organisatie aan de TU Delft.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

vrijdag, november 09, 2007

Download 8-11

do. 08-11: Transistor jarig; nieuwe processor Intel

maandag, november 05, 2007

8 nov: Intel viert verjaardag transistor met nieuwe processor

De transistor wordt 60 jaar! Eind 1947 wisten de Amerikanen Shockley, Bardeen en Brattain de eerste werkende transistor te construeren - werk waarvoor ze in 1956 de Nobelprijs voor de Natuurkunde ontvingen. Alsof Intel dit luister wil bijzetten lanceert het bedrijf in de week volgend op deze uitzending zijn nieuwe processor, waarin 800 miljoen transistors op elkaar zijn geperst.

In deze uitzending staan we stil bij de geschiedenis maar kijken we vooral naar de toekomst. Welke kant gaat het op met de op de transistor gebaseerde industrie? Waarvoor hebben we nóg krachtiger processors nodig? Moet het nóg kleiner? En als het kleiner moet, hóe moet dat dan? Wat zijn daarbij de technische horden die moeten worden genomen? De grenzen daarvan lijken in zicht. Zelfs de uitvinder van de Wet van Moore ('Het aantal transistors op een chip verdubbelt elke twee jaar'), Intel-oprichter Gordon Moore, ziet er een einde aan komen, al noemde hij in een recente spreekbeurt nog een geruststellende termijn van 15 jaar.

De e-Eeuw raadpleegt in deze aflevering prof.dr. Kees Beenakker, directeur van het instituut Dimes van de TU Delft, waar nieuwe toepassingen van micro-electronica worden ontwikkeld, en Henk van den Eeckhout, Consumer Manager voor Intel Noord-Europa.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

vrijdag, november 02, 2007

Download 1-11

do. 01-11: Mikko Hypponen