maandag, oktober 29, 2007

1 nov: Mikko Hyppönen

Mikko Hyppönen, de researchdirecteur van het Finse softwarebedrijf F-secure, is in Nederland. Hij is een van 's werelds goeroes op het gebied van beveiliging van de computer. De e-Eeuw ondervraagt hem over kwesties als het verdwijnen van de ouderwetse mailvirussen, de opkomst van de 'zombiecomputers' die besmet zijn zonder dat de eigenaar het merkt, en over virussen voor de mobiele computer. Wat moeten we in de nabije toekomst nog voor uitvindingen verwachten op het gebied van cybercrime?

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

vrijdag, oktober 26, 2007

Download 25-10

do. 25-10: Gebruikte pc's voor Afrika

maandag, oktober 22, 2007

25 okt: Wifi in Sierra Leone

De Nederlandse software engineer Joris Arts, in dienst bij Cisco Systems, verbleef kort geleden een paar weken in Sierra Leone om daar een medisch onderzoekscentrum te voorzien van tweedehands laptops, een draadloos netwerk, en de kennis om de boel na zijn vertrek aan de praat te houden. In dEE vertelt hij over zijn belevenissen. In Intermediair liet hij al weten dat het tempo in Sierra Leone nog lager lag dan hij had gevreesd. :-)

Update: Joost Dam van Viafrica zal ook aan het gesprek meedoen. Hij is betrokken bij het leveren van gebruikte computers aan scholen in Kenia en Tanzania.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

vrijdag, oktober 19, 2007

Download 18-9

do. 18-10: Verrassingen in het auteursrecht

Het Canadese rapport over DRM en privacy

woensdag, oktober 17, 2007

18 okt: Verrassingen van het auteursrecht

Terwijl links en rechts nieuwe muziekwinkels worden geopend die muziek zonder kopieerbescherming verkopen (bijvoorbeeld bij Amazon), de stand in de juridische gevechten tussen de muziekindustrie en de alleenstaande moeders inmiddels 1-1 is en beroemde acts de platenmaatschappijen in de steek laten (zoals Radiohead), signaleert De e-Eeuw twee opmerkelijke ontwikkelingen.

In Canada is een rapport verschenen dat waarschuwt voor schending van de privacy van consumenten door door kopieerbescherming (digitaal rechtenbeheer, drm) van muziek. Over de betekenis hiervan voor Nederland zal Menno Weij van advocatenkantoor SOLV zijn licht laten schijnen.

Hier en daar gaat het mis met de licenties van Creative Commons, de alternatieve manier voor auteurs om de rechten op hun werk te beheren. Zo gebruikte Virgin foto's van particulieren die op Flickr stonden in advertenties. Deze foto's waren vrijgegeven voor commercieel gebruik, maar sommige van de makers waren er blijkbaar niet op verdacht dat ze hun werk konden terugvinden in een reclamecampagne van een groot bedrijf. En de weblog BoingBoing publiceerde een stuk van science-fictionschrijfster Ursula K. Le Guin en hing daar ten onrechte een CC-licentie aan. Ook bleef niet zonder gevolgen. Paul Keller komt deze zaken in dEE toelichten.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

vrijdag, oktober 12, 2007

Download 11-10

do. 11-10: Internetvideo zonder haperen

woensdag, oktober 10, 2007

11 okt: Internetvideo zonder haperen

Nederlandse omroepen en internetproviders beginnen binnenkort met experimenten om de servers van de omroep te ontlasten. De bedoeling is de meest populaire 'content' zo dicht mogelijk bij de consument te stallen, bij de internetproviders, zodat de omroepen hun programma's maar een beperkt aantal keren hoeven te versturen - anders gezegd: zodat de kijker zijn programma zonder haperen kan ontvangen. Over het hoe en waarom van deze plannen spreekt dEE met Cara Mascini van Amsterdam Internet Exchange, Simon Hania van Xs4all en Egon Verharen van de Publieke Omroep.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

vrijdag, oktober 05, 2007

Download 4-10

do. 04-10: Gps-spel in binnenstad Utrecht

dinsdag, oktober 02, 2007

4 okt: Gps-spel in binnenstad Utrecht

Ze worden nog niet veel gespeeld, maar wel fanatiek: gps-games. Dat zijn spellen die zich niet afspelen op een speelbord of in een computergeheugen, maar in de werkelijkheid. De e-Eeuw was getuige van een spelletje 'The Target' in de binnenstad van Utrecht, waarbij drie teams van agenten moeten proberen een team van amokmakende gangsters te vangen.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast