vrijdag, september 28, 2007

Download 27-9

do. 27-09: Dot Tk, een Nederlands succes

woensdag, september 26, 2007

27 sep: Dot Tk, een Nederlands succes

Je komt ze geregeld tegen bij het internetten: websites met adressen die eindigen op .tk. Dergelijke domeinen zijn makkelijk en gratis te krijgen. Sommige websurfers zullen weten dat .tk het domein is van het Zuidzeestaatje Tokelau. Wat veel minder mensen weten is dat 'Dot Tk' een Nederlandse onderneming is, opgericht en geleid door Joost Zuurbier.

Deze week is Joost Zuurbier te gast bij De Electronische Eeuw om uit te leggen hoe hij het recht heeft bemachtigd .tk-domeinen uit te geven, hoe hij geld verdient met gratis domeinen, en wat Tokelau er wijzer van wordt. De Eeuw vergelijkt zijn bedrijf met de onderneming die ooit werd opgezet door de andere gast, Boris Veldhuijzen van Zanten, V3. Bij V3 kon en kan het publiek adressen krijgen van de gedaante come.to/mijnsite, welk adres dan verwijst naar het moeilijke adres dat de klant bijvoorbeeld bij zijn eigen internetprovider had. Veldhuijzen verkocht V3 in 1999 aan Fortunecity voor tien miljoen.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

vrijdag, september 21, 2007

Download 20-9

do. 20-09: Gratis kantoorsoftware en open source

Google Docs (de consumentenversie van Google Apps)
Lotus Symphony
OpenOffice
Actieplan 'Nederland Open in Verbinding'
Het boek 'Open Gemeenten' van OSOSS

woensdag, september 19, 2007

20 september: Meer druk op Microsoft Office

Uitgerekend in de week van de uitspraak tegen Microsoft in het Eruopese antitrustproces roert de concurrentie van Microsoft zich luidruchtig. Niet op het gebied van Windows trouwens, maar inzake Office. Google had al een online tekstverwerker en een spreadsheet en komt nu ook met een presentatieprogramma, een alternatief dus voor PowerPoint. Cap Gemini heeft (vorige week trouwens al) bekendgemaakt Google Apps voor het bedrijfsleven te gaan ondersteunen. IBM kondigt een eigen gratis alternatief aan voor Office, Lotus Symphony, gebaseerd op het bekende open-sourceprogramma OpenOffice. Toevallig begint donderdag een conferentie rond OpenOffice in Barcelona (WebWereld wist alvast te melden dat OpenOffice nu ook het Fries beheerst) en in Den Haag heeft afgelopen maandag staatssecretaris Frank Heemskerk (EZ) een Actieplan 'Nederland Open in Verbinding' gepresenteerd dat verplichtingen inhoudt voor overheden op het gebied van het gebruik van open standaarden en open source software. Gelijktijdig heeft OSOSS, het programma Open Standaarden en Open Source Software voor de overheid, de staats het eerste exemplaar overhandigd van een boekje, Open Gemeenten, waarin de stand van zaken omtrent open software bij gemeenten wordt onderzocht.

De e-Eeuw heeft wel voor minder een uitzending over open source gemaakt, en doet dat nu dus maar weer. Vertegenwoordigers van IBM (onder voorbehoud) en Cap Gemini, OSOSS en de Nederlandse tak van OpenOffice laten hun licht schijnen over de talrijke ontwikkelingen van deze week.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

vrijdag, september 14, 2007

Download 13-9

do. 13-09: Antitrustuitspraak Microsoft nadert

woensdag, september 12, 2007

13-9: Antitrustuitspraak Microsoft nadert

Op maandag 17 september is er uitspraak in hoger beroep in de antitrustzaak tussen de Microsoft en de Europese Commissie. Hoewel dit nog altijd niet het definitieve einde hoeft te zijn van de al jaren slepende zaak, wordt dit een mijlpaal. Het gaat om de bevestiging van de uitspraak in maart 2004 waarbij Microsoft verschillende strafmaatregelen opgelegd kreeg, waaronder een megaboete van een half miljard euro.

De Electronische Eeuw heeft uitgenodigd Hans Bos, bij Microsoft verantwoordelijk voor Software Platform Strategie, en Jasper Bakker, redacteur van het vakblad Computable, om nog eens te recapituleren waar het in deze zaak om gaat en, voorzover mogelijk, vooruit te blikken naar de uitspraak en de periode daarna.

Update 13/9, 11.00: Aan het gezelschap wordt toegevoegd Kees Schillemans, mededingingsjurist bij Freshfields in Amsterdam.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

vrijdag, september 07, 2007

Download 6-9

do. 06-09: Mels Dees, hoofdred. Automatisering Gids

Automatisering Gids

6 september: orkestdirigent en hoofdredacteur

Orkestdirigent, kinderboekenschrijver en hoofdredacteur. Dat zijn een paar van de hoedanigheden van Mels Dees, die sinds 1 juni met het stokje zwaait bij het vakblad Automatisering Gids. Ook als hoofdredacteur heeft hij al een interessante carrière opzitten, want tussen de ict-bladen door was hij ook een paar jaar hoofdredacteur van Panorama.

De e-Eeuw praat met Mels Dees over dirigeren, eenzaamheid, over de huidige thema's in de ict en over wat er gaat veranderen in Automatisering Gids.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast