vrijdag, augustus 31, 2007

Download 30-8

do. 30-08: Trollen en imagopoetsen.

Site over Cave Your Trolls.

Bij de discussie over reputatiemanagement noemde Henk van Ess Archive.org, waar je ouder versies van een site kunt vergelijken met de huidige.

dinsdag, augustus 28, 2007

30 augustus: Trollen en reputatiemanagement

De e-Eeuw kan zijn twee gasten van vanavond dubbel gebruiken. Henk van Ess, bij de e-Eeuw bekend als Googloloog, en webprogrammeur Joost de Valk zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het programma 'Cave Your Trolls', dat onruststokers buiten discussies op internet moet houden.

Het gaat om zogeheten trollen, elementen die fora, nieuwsgroepen en weblogs totaal kunnen verzieken door op een extreem vervelende manier deel te nemen: extreme standpunten verkondigen, zeer frequent posten, reageren op de eigen postings onder verschillende namen. Cave Your Trolls lost dit op elegante maar niet geheel onomstreden wijze op.

Verder komen Van Ess en De Valk praten over Online Reputation Management en Search Engine Reputation Management, technieken waarmee bedrijven hun reputatie op internet proberen te beïnvloeden. Deze technieken zijn familie van het 'optimaliseren' van websites, zodat een website zo hoog mogelijk in de resultaten van Google komt, en zijn er in zeker zin het tegenovergestelde van: men probeert bepaalde publicaties van anderen zo láág mogelijk te krijgen. Ook deze technieken zijn omstreden. Joost de Valk past ze met zijn bedrijf actief toe.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

vrijdag, augustus 24, 2007

Download 23-8

do. 23-08: De 3D-voetbaltraining

Zie ook de website van Inmotio
of mijn stuk in Dagblad De Pers

En: artiesten zijn voortaan weer meer baas over hun eigen muziek. Meer over de historische overeenkomst tussen BumaStemra en Creative Commons.

dinsdag, augustus 21, 2007

23 augustus: ict in het voetbal

De voetbalcompetitie is weer begonnen en De Electronische Eeuw vestigt de aandacht op twee ict-ontwikkelingen in het voetbal. Een jong Nederlands bedrijf gaat bij Europese topclubs de boer op met een computersysteem dat de prestaties van spelers tijdens de training in kaart kan brengen. En digitale gezichtsherkenning in stadions: wordt dat een onvermijdelijkheid?

Update: De gezichtsherkenning vervalt; die doen we in een toekomstige uitzending.

Verder in deze uitzending een opmerkelijke ontwikkeling in het digitale auteursrecht, die donderdag bekend zal worden gemaakt door BumaStemra en Creative Commons (organisatie voor flexibeler auteursrecht).

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

zaterdag, augustus 18, 2007

Download 16-8

do. 16-08: Ict en het CO2-probleem

dinsdag, augustus 14, 2007

16 augustus: ICT en CO2

In een tijd dat zuinig zijn met energie weer telt, is ict een paradox. Ict moet alles efficiënter laten werken, maar blijkt een slokop van formaat als het om elektra gaat. Naar verluidt gaat 5% van al ons gebruik van energie op aan zaken die met ict te maken hebben: niet alleen de pc's die iedereen maar laat aanstaan, ook bijvoorbeeld serverparken, waar zelden iets uitstaat en waar de warmteproductie van de apparatuur zo groot is, dat er krachtige airco nodig is die zelf een bijdrage van betekenis levert aan de stroomrekening.

dEE praat deze week met vertegenwoordigers van drie grote ict-bedrijven, die ieder hun eigen invalshoek hebben. Sun heeft zich altijd verzet tegen de 'Wintel ruimteverwarming', met andere woorden tegen het pc-model van Microsoft en Intel. IBM zet zich de laatste tijd in voor groenere datacenters en propageert al enige tijd Linux, een alternatief voor Windows met als een van de voordelen dat een pc minder electriciteit gaat gebruiken. HP is nog ferm geworteld in het pc-model maar werkt ook actief aan een zuiniger ict, onder andere door efficiëntere grootschalige opslagtechnieken.

Gasten zijn: John Post, Technisch leider IBM Benelux, Frank Lenderink, HP's environmental manager en Hans Appel, CTO Sun Nederland.
Vragen onder andere: Waar valt in de ict de meeste winst te halen? Naar laptops? Pc's minder vaak aan? Concentreren op serverparken, storage? Consumentensector of bedrijfsleven? Linux, Apple? Network computing ipv 'Wintel space heaters'?
Betekent het kijken naar CO2-problematiek niet het verwaarlozen van andere issues, bv schadelijke stoffen in electronica en recycling?
En wat is het Climate Savers Computing Initiative waarbij HP en IBM betrokken zijn?

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

vrijdag, augustus 10, 2007

Download 9-8

do. 09-08: Interactieve kunst

Studio Roosegaarde

donderdag, augustus 09, 2007

9 augustus: Interactieve kunst

Deze zomer is het voetgangersdeel van de Maastunnel in Rotterdam verrijkt met een interactief kunstwerk. Dune 4.1 bestaat uit lichtgevende halmen die reageren op geluiden en bewegingen van voorbijgangers. Dit "legt een spannende interactieve laag over al de bestaande architectuur van de Maastunnel," aldus de geestelijke vader, Daan Roosegaarde. Dune 4.1 is nog tot 22 augustus te bewonderen.

dEE inspecteert het kunstwerk met de maker en bespreekt ook zijn andere werk, zoals de 'interactieve muur' genaamd 4D-Pixel. Deze reageert op wat mensen doen met beweegbare cylinders, wat de muur een lego-achtig oppervlak geeft. 4D-Pixel wordt door Roosegaarde op een ongebruikelijk commerciële manier gepresenteerd: het is een 'product' en een 'communicatiemedium' en het 'kan uw reclame of logo weergeven.'

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

dinsdag, augustus 07, 2007

Download 26/7 en 2/8

do. 02-08: Computer improviseert muziek
do. 26-07: Exite meisjeskamp IBM

2 augustus: De improviserende muziekcomputer

Pieter Adriaans is hoogleraar lerende systemen aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is hij onder andere schilder en musicus. Eerder was hij in dEE te gast om te filosoferen over het kunstwerk als getal. Ditmaal demonstreert hij met zelfgemaakte software wat de computer vermag op het gebied van muzikaal improviseren. In deze uitzending laat Adriaans de computer in de stijl van Bach improviseren op TellSell-dreutelmuziek, en speelt hij zelf op gitaar samen met de improviserende computer.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

26 juli: meidenkamp van IBM

Sinds acht jaar organiseert IBM ieder jaar Exite: een zomerkamp voor meisjes uit de brugklas. Gedurende een week krijgen 20 meisjes de mogelijkheid te stoeien met robots van Lego, het uit elkaar halen van pc's, Second Life, het maken van presentaties, het bouwen van bruggen van rietjes en het lanceren van uit colaflessen geïmproviseerde raketten. De bedoeling is de meiden te interesseren voor techniek en vooroordelen over meisjes en techniek weg te nemen.

Daarnaast ontplooit IBM andere activiteiten op scholen, en hoopt het bedrijf op een positief effect van de aandacht die Exite ieder jaar opnieuw in de pers krijgt.

Ook De Electronische Eeuw is gezwicht: deze week een reportage over dit hartverwarmende project, waarin Claudia blij is dat er geen jongens bij zijn, Tugce niet meer zeker weet of ze dokter wil worden, en Elserieke nog altijd geen techniek kiest.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast