vrijdag, juli 20, 2007

Download 19-7

do. 19-07: Geo-wikipedia krijgt kaarten cadeau

maandag, juli 16, 2007

19 juli: Geo-wikipedia krijgt kaarten cadeau

OpenStreetMap is een soort wikipedia voor cartografische informatie: een grote verzameling geografische data waar iedereen het zijne aan kan toevoegen. Tot nu toe waren de kaarten van Nederland op OpenStreetMap nogal fragmentarisch. Maar dat gaat veranderen, want AND, een bedrijf in cartografische informatie, routeplanning en navigatiesystemen, doneert al zijn kaarten van Nederland aan OpenStreetMap. Een drieste stap?

Reden voor de e-Eeuw om beide partijen eens uit te nodigen en vragen te stellen als: hoe gaat OpenStreetMap te werk? Wat is een 'mapping party'? Hoe heeft AND zich ontwikkeld sinds het in de jaren 80 een van de eerste leveranciers van route-informatie was? En wat hebben beide partijen te verwachten van de samenwerking?

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

donderdag, juli 12, 2007

Download 12-7

do. 12-07: Second Life juridisch

dinsdag, juli 10, 2007

12 juli: Zaken in Second Life

Over de online virtuele wereld Second Life zijn de meningen verdeeld: de een vindt het een grote belofte, de ander ziet er helemaal niets in. Feit is dat er in dat 'spel' zaken worden gedaan (en niet alleen in Second Life trouwens) en dat daar een behoorlijke groei inzit.

Reden genoeg om je af te vragen hoe het zit met de juridische fundamenten voor transacties in zo'n virtuele omgeving. Zijn begrippen als 'eigendom', 'levering' en 'productaansprakelijkheid' wel gedefinieerd? Hoe zit het met rechten als auteursrecht en merkenrecht? OM maar te zwijgen van problemen als de identiteit van de tegenpartij, of de vraag in welk land je eventueel naar de rechter moet.

Drie juristen uit Groningen hebben zich hierover gebogen, met als resultaat een stuk gepubliceerd in Automatisering Gids. In deze aflevering van dEE vertellen twee van de drie, Marie-José Bonthuis en George Huitema, aan Herbert Blankesteijn over hun bevindingen. Die vergelijken we dan met de ervaringen van Danielle, alias Gwendolyn Kronsage, die zelf in Second Life zaken doet.


Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

vrijdag, juli 06, 2007

Download 5-7

do. 05-07: Cell Phone Disco

woensdag, juli 04, 2007

5 juli: Cell Phone Disco

De Cell Phone Disco is een hit. Het betreft hier geen muziekje op cd, maar een uiting van beeldende kunst: de Cell Phone Disco is een installatie die met lampjes de elektromagnetische velden van mobieltjes zichtbaar maakt. Het is een werk van het Amsterdamse kunstenaars/ontwerpersduo Auke Touwslager en Ursula Lavrencic. Tot in Amerika zijn ze ermee geweest, met groot succes.

dEE heeft de twee gesproken bij de tweede versie van de Cell Phone Disco, in Nemo in Amsterdam. Aansluitend vertellen ze in de studio over een ander aspect van hun werk: de wisselwerking van digitale techniek en gebouwde omgeving. Zo kun je dank zij de velden van mobieltjes ook in kaart brengen welke plekken op straat het meest intensief worden gebruikt (om te bellen).

Daarnaast in deze dEE internetondernemer Boris Veldhuijzen van Zanten, die een nieuw plannetje heeft: Twitter via e-mail. Twitter is een manier om mensen van minuut tot minuut van je doen en laten op de hoogte te houden. Als je twitters via mail kunt ontvangen krijg je ze bv. vanzelf op je Blackberry.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast