vrijdag, juni 29, 2007

Download 28-6

do. 28-06: Onderzoek in World of Warcraft

maandag, juni 25, 2007

28 juni: World of Warcraft van binnenuit onderzocht

De Nederlandse game-onderzoekster Marinka Copier heeft sinds 2005, toen het spel World of Warcraft op de markt kwam, daarin meegespeeld en participerend onderzoek gedaan.

Op 12 juni is zij aan de Universiteit van Utrecht gepromoveerd op het proefschrift 'Beyond the magic circle, a network perspective on role-play in online games'. Donderdag 28 juni is zij te gast in De Electronische Eeuw om te praten over het onderzoek en onderwijs in het onderwerp games, en over de eigenaardigheden van WoW.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

vrijdag, juni 22, 2007

Download 21-6

do. 21-06: Lichtpadenwedstrijd

Meer info bij Surfnet.

21 juni: Lichtpaden

Donderdag 21 juni worden de winnaars bekend gemaakt van de 'lichtpadenwedstrijd' van het academische computernetwerk SURFnet en de onderzoeksorganisatie NWO. Wat is een lichtpadenwedstrijd? Een soort speurtocht?

Nee, een lichtpad is een verbinding via een glasvezelkabel, in feite de snelst mogelijke dataverbinding van het moment (1 tot 10 gigabit per seconde - 10 Gbps is een volle harddisk van 250 GB in een minuut of vijf). Een lichtpad is des te sneller omdat de verbinding niet, zoals gebruikelijk bij internetverbindingen, wordt gedeeld met andere gebruikers. Een lichtpad is een gereserveerd kanaal.

Lichtpaden zijn voor Nederland ontwikkeld door SURFnet en worden nog vooral gebruikt in de wetenschap, bijvoorbeeld door hoge-energiefysici. Er is zelfs al een centrale, Netherlight, een soort telefooncentrale voor lichtpaden, die internationale lichtpadverbindingen mogelijk maakt.

De wedstrijd van SURFnet en NWO is een wedstrijd voor onderzoekers: wie bedenkt het meest interessante onderzoek dat gebruik maakt van lichtpaden? In deze uitzending komen, behalve adjunct-directeur Erwin Bleumink van SURFnet, enkele winnaars aan het woord.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

vrijdag, juni 15, 2007

Download en links 14-6

do. 14-06: Flash versus Silverlight

Voorbeelden 'rich internet apps' in Flash
Probeer Silverlight

woensdag, juni 13, 2007

14 juni: Flash en Silverlight

Vorige week werd bekend dat een rechercheur een laptop is kwijtgeraakt. Het KLPD doet geen mededelingen over de informatie die op de laptop stond, wat het ergste doet vrezen. Vandaag vertellen we in de e-Eeuw hoe je op je laptop toegang kunt hebben tot alle data, zonder dat die data op de laptop staan.

Verder in deze aflevering:
Een van de grootste succesverhalen in het multimedia-tijdperk is Flash, een techniek ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Macromedia die door een acquisitie is terechtgekomen bij Adobe. Flash heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke standaard voor video (alle video's op YouTube), online games (vooral zogeheten 'browser based games' die in een browservenster worden gespeeld) en webadvertenties.

Daarmee is Flash een geduchte concurrent geworden voor de mediaspeler van Windows, ook al wordt de laatste bij iedere pc meegeleverd. Hoewel Adobe het voordeel van het monopolie op de desktop niet heeft, staat de Flash-speler toch op bijna iedere pc.

Om deze concurrentie het hoofd te bieden, heeft Microsoft een concurrent voor Flash in het leven geroepen: Silverlight. Silverlight staat centraal op de Remix 2007, een evenement voor ontwikkelaars en designers van websites dat deze week plaatsvindt in Amsterdam.

De Electronische Eeuw praat met Waldo Smeets van Adobe en met Ruud de Jonge van Microsoft over de eigenschappen en kansen van deze twee concurrerende technieken.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

zaterdag, juni 09, 2007

Download 7-6

do. 07-06: Internetbellen voor gevorderden

Een paar genoemde sites:
Pbxes.com, een telefooncentrale voor uw voip-nummer(s)
Fring.com, laat Nokia-telefoons op verschillende voip-standaarden tegelijk werken, zoals Skype en Sip.
Bewip.com, voor het makkelijk instellen van een smartphone met Windows Mobile.

maandag, juni 04, 2007

7 juni: Requiem voor de belminuut

Voip, internetbellen dus, is zowel het schrikbeeld als de hoop van telecombedrijven. Kpn ziet de omzet van zijn vaste net inzakken, maar kan compenseren via nieuwe producten als internetplusbellen. Talrijke concurrenten vinden in voip (voice over internet protocol) een kans om een plaats te veroveren op de telefoniemarkt.

Iets dergelijks staat te gebeuren in de mobiele telefonie. Men neme een mobieltje met internetverbinding via bijvoorbeeld umts, software als Gizmo of Skype, en men kan de hele wereld bellen voor nog geen 2 ct. per minuut. Zoals nu steeds minder mensen van het vaste net van Kpn gebruikmaken, zo kun je je makkelijk voorstellen dat over een paar jaar een mobieltje alleen nog maar een data-abonnement nodig heeft, en dat de belminuut dood en begraven is, of in ieder geval bij een derde partij wordt gekocht.

In dEE deze week internetbellen voor gevorderden: Ferdinand Sennema, hoofdredacteur van het tijdschrift InCT, voipt vooral thuis via de vaste internetverbinding en via zijn laptop, en is wat dat betreft een 'high-end user'. Simon Hania, technisch directeur van Xs4all, experimenteert met de mogelijkheden van voip op het mobieltje. Belangrijkste bevinding: het werkt.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

vrijdag, juni 01, 2007

Download 31-5

do. 31-05: The Next Web Conference