maandag, april 30, 2007

3 mei: Ict-beveiliging moet anders

Sinds een jaar of tien geldt de antivirussoftware als een standaardonderdeel van de computerbeveiliging. Daar zijn inmiddels andere standaardonderdelen bijgekomen, zoals firewalls, spamfilters, patches en antispyware. De consument installeert deze zelf - hoewel de provider als het goed is (en als de Opta zijn zin krijgt) ook het nodige doet - en op bedrijfsnetwerken doet systeembeheer het centraal.

Toch kom je soms mensen tegen die deze software niet gebruiken, en met wie het toch heel goed gaat. En ook wat de zakelijke systemen betreft begint dit traditionele model barstjes te vertonen. Kritiek op dit model komt onder andere van antivirusbedrijf Finjan, van de internationale werkgroep Jericho en van het Leading Edge Forum van grote internationale bedrijven.

In de e-Eeuw een discussie over de vraag of de ict-beveiliging op een splitsing staat. Hoe ontwikkelen de bedreigingen zich en wat is de beste manier om hierop te reageren. Deelnemers aan het gesprek zijn in iedere geval Ralph Moonen, ex-KPMG en nu in dienst van Cybertrust, en Annemieke van Herk van Symantec.

Update 3-5: Toegevoegde gast is Marco Plas van CapGemini.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

vrijdag, april 27, 2007

Download 26-4 en links

do. 26-04: Ustream.tv - Mobiele internetradio

Ustream.tv
Stickam.com

donderdag, april 26, 2007

Extra op 26 april: Eeuw-tv!

De uitzending van deze avond wordt live uitgezonden via
http://www.ustream.tv/channel/herbie-tv

Ustream is een nieuwe dienst - op het moment dat dit wordt geschreven net 35 dagen in de lucht. Nog nooit was live video uitzending zo makkelijk. Een account bij Ustream, een pc, een webcam en je bent binnen tien minuten in de lucht. Het Amerikaanse tijdshrift Wired noemt ze al de YouTube Beater. Dat staat de bezien, maar leuk is het wel.

Vanavond zal Nederlands eerste en beroemdste webcamgirl Corrie haar mening over Ustream geven in de 'Eeuw'.

maandag, april 23, 2007

26 april: Internetradio op het mobieltje

Mobilaria is een startup uit Enschede die een gedurfd initiatief neemt op het gebied van internetradio voor het mobieltje. Vanaf begin mei begint de dienst van Mobilaria, Tunin FM, officieel te functioneren. Iedereen met een geschikte mobiele telefoon kan dan een abonnement nemen op het zenderpakket dat door Mobilaria via het mobiele internet wordt verspreid.

Dat betekent dat het mobieltje ook een radio wordt, met meer zenders dan er ooit op de fm zouden passen, in digitale kwaliteit en zonder dat je ooit naar een zender hoeft te zoeken.

In deze uitzending van dEE legt Mobilaria uit welke technieken er worden gebruikt, waarom wij, het publiek, dit willen, en hoe er geld gaat worden verdiend. Daarnaast vergelijkt dEE het plan van Mobilaria met andere vormen van digitale radio.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

vrijdag, april 20, 2007

Download 19-4

do. 19-04: Second Life en security

maandag, april 16, 2007

19 april: Mag Second Life op het bedrijfsnetwerk?

Na de eerste hosannaverhalen over Second Life is de betekenis ervan wat gerelativeerd door berekeningen van het werkelijk aantal gebruikers: in plaats van in de miljoenen loopt dat in de tienduizenden. Dat neemt niet weg dat de groei onverminderd is en dat een miljoenenpubliek van feitelijke, betalende, gelijktijdige gebruikers over twee of drie jaar realiteit kan zijn.

Een ander onmiskenbaar feit is dat bedrijven actief experimenteren met Second Life. De lijst is intussen eindeloos en omvat autobedrijven, overheden en niet in de laatste plaats ict-bedrijven. En hier wordt het pikant, want waar het ene ict-bedrijf waarschuwt Second Life buiten de deur te houden omdat het op het netwerk een veiligheidsrisico is, propageert het andere ict-bedrijf datzelfde Second Life als verkoopkanaal, pr- of opleidingsinstrument. Antivirusbedrijf Sophos heeft bijvoorbeeld in de in april uitgekomen nieuwe versie van zijn product een knopje toegevoegd om SL-verkeer te blokkeren.

Hoe kun je als bedrijf verantwoord met SL experimenteren als dat niet strookt met de veiligheid op je eigen netwerk? Hoe kun je serieus een SL-omgeving aan de wereld aanbieden als dat die wereld dwingt onveilige software te gebruiken?

Interessante stof voor een discussie, waarvoor dEE vertegenwoordigers uitnodigt van Logica CMG, dat activiteiten ontplooit op SL, en van het securitybedrijf Pine, dat bedenkingen heeft tegen SL.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

vrijdag, april 13, 2007

Download en links 12-4

do. 12-04: Digitaal papier

iRex Technologies
European Centre for Digital Communication

dinsdag, april 10, 2007

12 april: Digitaal papier

Digitaal papier is al heel lang een belofte. Het gaat om beeldschermen met een papierachtig voorkomen die bijna even scherp zijn als drukwerk en die te lezen zijn bij omgevingslicht. Over de gebruikte techniek verschijnen al jarenlang verhalen: in 2003 hadden de samenwerkende bedrijven Philips en e-Ink prototypes; in 2004 meldden ze via de wetenschappelijke pers dat ze de fabricagetechnologie onder de knie hadden. Vorig jaar deed de Belgische krant De Tijd proeven waarbij lezers de krant mochten lezen via apparaten met een e-papieren beeldscherm. Maker van de hardware was het Nederlandse bedrijf iRex Technologies, dat de technologie van Philips heeft gekocht.

Kort geleden zijn nieuwe proeven aangekondigd. Het Bonnefantencollege in Maastricht gaat werken met digitale schoolboeken en verschillende kranten van het PCM-concern (Volkskrant, NRC) gaan ermee experimenteren. Reden voor dEE om Willem Endhoven van iRex uit te nodigen om tekst en uitleg te geven over de iLiad, het inmiddels als product verkrijgbare apparaat met digitaal papieren beeldscherm. Staat digitaal papier nu op doorbreken of hoe zit het? Jan Bierhoff, directeur van het European Centre for Digital Communication in Heerlen, en op de hoogte van alle relevante onderzoeksprojecten, voorziet e.e.a. van context.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

zondag, april 08, 2007

Download 5-4

do. 05-04: Robots en ethiek

Column HB bij Planet met relevante links.

Toevoeging 10-4: Ik heb een vervelende fout gemaakt in de afkondiging van deze uitzending. Volgende uitzending gaat niet over Second Life maar over digitaal papier. Second Life is volgende week.

maandag, april 02, 2007

5 april: Robots en ethiek

In maart circuleerde op internet het bericht dat de overheid van Zuid-Korea opdracht had gegeven tot onderzoek naar ethiek in de robotica. Het zou erom gaan te voorkomen dat robots mensen kwaad doen, maar ook omgekeerd. Korea verwacht namelijk dat robots in de niet al te verre toekomst intelligent genoeg zijn om te kunnen lijden.

In december opperde een Brits overheidsrapport al de mogelijkheid dat robots ooit burgerrechten zouden krijgen. En sinds begin vorig jaar is er een Europees discussiestuk waarin als een mogelijke opvatting wordt genoemd dat robots een nieuwe soort vormen - wat uiteraard ethische consequenties zou hebben.

Wanneer is een machine een robot? Kun je ze zo maken dat ze tegenover mensen ethische regels in acht nemen? Is het denkbaar dat robots kunnen lijden? Moeten mensen daar wat mee? Welke plaats hebben in dit verband schietende robots op het slagveld en robots die voor mensen gevaarlijke taken uitvoeren, zoals het opruimen van explosieven?

Zulke vragen gaat dEE voorleggen aan Paul Ostendorf, die over deze en dergelijke zaken doceert aan de Academie voor Management, het postdoctorale instituut van de Rijksuniversiteit Groningen.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast