vrijdag, maart 30, 2007

Download 29-3

do. 29-03: Microsofts digitale fotoformaat

maandag, maart 26, 2007

29 maart: Microsoft in digitale fotografie

Microsoft maakt zich op om een nieuw terrein te veroveren: de digitale fotografie. De gigant uit Redmond heeft een bestandsformaat voor digitale afbeeldingen ontwikkeld, hd photo, en schuift dit geleidelijk aan verder het speelveld op.

Uiteraard zit hd photo in Windows Vista, zodat op termijn iedere (thuis)computeraar bestanden in deze vorm kan lezen en opslaan. Hd photo wordt binnenkort door Microsoft als standaard voorgesteld bij een 'passende' internationale standaardenorganisatie. Om daarvoor een goede positie te verkrijgen heeft Microsoft al de licentievoorwaarden versoepeld voor bedrijven die hd photo willen gebruiken. Voor Adobe Photoshop is al een plugin ontwikkeld zodat ook dit veelgebruikte pakket met het formaat kan omgaan. Op deze manier probeert Microsoft de positie te ondergraven van jpeg, het op dit moment meest populaire beeldformaat.

Is er behoefte aan iets als hd photo? Is het een goede manier om beelden op te slaan? Waarin verschilt het van het veelgebruikte jpg-formaat, dat kant-en-klaar uit veel digitale camera's komt? Wat voor macht krijgt Microsoft als hd photo het dominerende bestandsformaat wordt voor digitale foto's? Hoe redelijk zijn de voorwaarden waaronder MS het ter beschikking stelt? Is er kans dat jpg wordt verdreven? Wat betekent dit voor makers van camera's en software, en natuurlijk voor fotografen? Deze vragen stelt dEE aan twee verwoede digitale fotografen met ict-achtergrond, Ferdinand Sennema, ict-journalist en voormalig hoofdredacteur van PCM en Computable, en Jan Terpstra, die 27 jaar IBM-er was en nu werkt bij Logica CMG.


Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

Download 22-3

do. 22-03: Drie spelconsoles

Download en podcast 22-3

Excuses voor de vertraging, hij komt er zo aan.
Herbert

donderdag, maart 22, 2007

De laatste uitzending ook op video!

Een cameraploeg van Nederland Breedbandland heeft de uitzending van 15 maart op video geregistreerd - twee camera's nog wel - en het resultaat staat inmiddels online. Professionele productie, en voor een radioprogramma is het weer eens wat anders om te zien te zijn. Veel plezier ermee.

maandag, maart 19, 2007

22 maart: Strijd der spelmachines

Vrijdag 23 maart wordt eindelijk de Sony Playstation 3 in Europa geïntroduceerd. In de VS en Japan is het apparaat al maanden op de markt.

Daarmee is het trio nieuwe spelconsoles wereldwijd compleet: Xbox 360, Nintendo Wii en Playstation 3. Hoe valt de vergelijking tussen die drie uit? Is de PS3 voorbestemd de strijd te verliezen - hij is immers de laatste, de duurste en heeft geen uniek selling point, zoals de Nintendo dat wel heeft met de revolutionaire bewegingsgevoelige afstandsbediening. De Wii gaat als een trein, maar gaat-ie hard genoeg om de Xbox te bedreigen? En heeft de ontwikkeling van de volgende generatie spelmachines al een aanvang genomen?

De Electronische Eeuw zoekt dit uit met drie deskundigen: Paul Naber van Microsoft, Viktor Wijnen van de Nederlandse Gamedagen, en Jan Meijroos, gamingjournalist bij Power Unlimited.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

vrijdag, maart 16, 2007

Download 15-3

do. 15-03: De glasvezelrevolutie

zondag, maart 11, 2007

15 maart: Fiber to the home

Hoe breedbandig kan breedband zijn? Miljoenen Nederlanders beschikken inmiddels over adsl of kabel, soms zelfs adsl2+, dat snel genoeg is voor doorgifte van hdtv (20 Mbps). Maar was ons niet ooit een Walhalla beloofd waarin elk huis een glasvezelaansluiting zou hebben? De capaciteit daarvan is nog vele malen groter dan die van de snelste koperdraad.

KPN verglaast zijn hele netwerk behalve die 'last mile' naar de voordeur. Maar andere bedrijven sluiten wél huishoudens aan op glasvezel. In deze Electronische Eeuw Martijn Visser van Reggefiber. Reggefiber en zusterbedrijven sluiten dit jaar tienduizenden woningen in het westen aan en voorzien ze van breedbanddiensten. Volgens een recent onderzoek van Stratix stijgt in 2007 het aantal woningen met glasvezel van ruim 100.000 tot bijna 400.000.

Wat ziet Reggefiber dat KPN niet ziet? Wat kun je met een glasvezelaansluiting dat je zónder niet kunt? Wat heb je nodig behalve dat glazen draadje? Kan ik voor mijn woning nu glasvezel bestellen? Deze en andere vragen legt dEE's Herbert Blankesteijn behalve aan Visser van Reggefiber ook voor aan Nicolaas Rauwenhoff van Nederland Breedbandland, een samenwerkingsverband van bedrijven dat breedband propageert. (Rauwenhoff is tevens vice-president van Lucent.)

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

vrijdag, maart 09, 2007

Download 8-3 en links

do. 08-03: Wetenschappelijk publiceren zonder uitgevers

DAREnet
Arxiv

dinsdag, maart 06, 2007

8 maart: Wetenschappelijk publiceren zonder uitgevers

Wetenschappelijke tijdschriften zijn duur en worden duurder. Universiteitsbibliotheken proberen op abonnementen te bezuinigen. Daardoor verhogen de uitgevers de prijzen. Een vicieuze cirkel die al jaren aan de gang is. Wetenschappers proberen daaraan te ontkomen door online publicatiemedia op te zetten.

In januari passeerde de Nederlandse wetenschap de mijlpaal van 100.000 artikelen in 'open access' (via het web vrij toegankelijke databases). Aanleiding voor de e-Eeuw om te gaan praten met Lex Waaijers van Stichting Surf, het Nederlandse universitaire netwerk, met prof. Ton van Raan van het Centrum voor Wetenschap- en Technologiestudies CWTS en met Jan Velterop van de wetenschappelijke uitgeverij Springer.

Wat is op dit moment de betekenis van het onafhankelijk wetenschappelijk publiceren? Hoe groot is de groei? Voelen uitgeverijen zich bedreigd? Zijn er effecten op de gewraakte prijzen van abonnementen? Zullen de traditionele tijdschriften verdwijnen? En worden 'vrije' publicaties meegeteld in de metingen van de 'opbrengst' van een onderzoeker of vakgroep?

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

zondag, maart 04, 2007

Download 1-3

do. 01-03: Het kunstwerk als getal