maandag, oktober 30, 2006

2 november: Omheinde mobiele sites

Al meer dan zeven jaar heeft Nederland mobiel internet en het komt maar niet van de grond. Is het te duur? Te ingewikkeld? Zijn de toestellen niet geschikt? Vinden mensen mobiel mailen of surfen (of betalen) niet interessant? Of is er iets anders aan de hand?

Het initiatief voor Open Mobiel Internet (OMI) wijst naar de 'walled gardens' die mobiele providers hebben opgericht: afgebakende gebiedjes met e-mail, nieuws, verkeersinformatie, wat filmpjes en ringtones en andere licht verteerbare elementen. Deze eigen site wordt voorgeprogrammeerd in de mobieltjes die met de eigen abonnementen worden verkocht. Zo heeft KPN i-mode en Vodafone heeft Vodafone Live. Het wordt de consument niet makkelijk gemaakt daarbuiten te komen en mede daardoor schiet het niet op met het mobiele internet, meent OMI. De walled gardens moeten verdwijnen.

Is dat terecht? Of zijn er andere oorzaken? Wordt het zonder walled gardens misschien alleen maar moeilijker? Deze vragen bespreekt dEE met Paul Brackel van OMI, Mark de Buck van Vodafone en Andreas Tan van de Mobiel Internet gebruikersgroep van computerclub HCC.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

vrijdag, oktober 27, 2006

Download 26-10

do. 26-10: Digitale pioniers

dinsdag, oktober 24, 2006

26 oktober: Prijswinnende pioniers

Afgelopen weekend werden er prijzen uitgereikt voor ondernemende Digitale Pioniers: bedrijfjes met een creatief idee én een goed businessplan. Winnaars werden Woophy, Bliin en Bugpool. Deze drie gingen elk met 25.000 euro startsubsidie naar huis.

Uit het persbericht van Nederland Kennisland, dat een en ander heeft georganiseerd:

"Woophy is een grote online fotogemeenschap waar bezoekers kunnen inzoemen op locatiegebaseerde foto' s. De gebruikte techniek en toepassing zijn uniek in de wereld. De tweede winnaar is Bugpool. Uit het insecten-forum van de kunst site NobodyHere is spontaan een community van 'bugs' ontstaan. De software van BugPool biedt nieuwe mogelijkheden voor het vorm en inhoud geven aan chatomgevingen en discussie-fora. De derde winnaar is Bliin. Een open platform, voor desktop en mobiele cliënten, waar ingelogde gebruikers andere ingelogde gebruikers kunnen traceren, volgen en contacten in real-time, op een Google Map."

De Electronische Eeuw nodigt twee van de drie winnaars uit, alsmede jurylid Boris Veldhuijzen van Zanten, om te praten over digitaal pionieren, de businessplannen en het nut van subsidie.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

vrijdag, oktober 20, 2006

Download 19-10

do. 19-10: Hoe geniaal is de iPod?

maandag, oktober 16, 2006

19 oktober: Hoe goed is de iPod?

Een polemiek via de e-mail tussen een van de gasten en de presentator ging vooraf aan deze uitzending: heftige onenigheid over de vraag of de iPod een prachtig apparaat is of juist niet. Besloten is dit verder in het openbaar uit te vechten. De kemphanen zijn Hans Appel (Sun Microsystems) en Herbert Blankesteijn. Ook uitgenodigd is Vincent Everts, BNR's eigen gadgetoloog. Het zal toch niet gebeuren dat hij de rol van bemiddelaar krijgt?

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

vrijdag, oktober 13, 2006

Downloads 14-9 t/m 12-10

Het blijkt moeilijk mijn eigen server duurzaam in de lucht te houden. Ik heb een oplossing verzonnen die hopelijk betrouwbaarder en sneller is. De komende tijd zal ik hier afleveringen van dEE ter download aanbieden die afkomstig zijn van de server van BNR Nieuwsradio zelf. Hier is een alvast een aantal achterstallige:

do. 12-10: Hoe journalistiek zijn weblogs?
do. 05-10: Second Life
do. 28-09: Stemcomputers
do. 21-09: Google Apps For Your Domain
do. 14-09: Linux 15 jaar

maandag, oktober 09, 2006

12 oktober: Weblogs (burger)journalistiek?

Als je een beetje mee wilt tellen, als persoon of als mediabedrijf, doe je iets met weblogs. En in verband met weblogs valt nogal eens de term 'burgerjournalistiek'. Maar hoe journalistiek zijn weblogs nou eigenlijk? En hoe denken de webloggers daar zelf over?

Internetjournalist Arjan Dasselaar heeft hier onderzoek naar gedaan in het kader van zijn studie Journalistiek en Nieuwe Media aan de universteit van Leiden. In verband met een embargo kunnen de conclusies hier niet worden vermeld; deze worden donderdagavond in De Electronische Eeuw besproken.

Gasten:
Arjan Dasselaar zelf
Michiel Frackers, internetondernemer, exploiteert weblogs en schrijft er ook een.
Stephan Okhuijsen, betrokken bij journalistieke weblog Sargasso.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

dinsdag, oktober 03, 2006

5 oktober: Second Life geen rozegeur en maneschijn

Second Life is een spel dat op een verwarrende manier de spelers een parallelleven bezorgt. Je kiest in SL een identiteit, een uiterlijk en je bouwt met je 'avatar' (een soort driedimensionale pop) een leven op - compleet met woning, relaties met anderen in deze virtuele samenleving, vakantie en noem maar op. Compleet ook met ruzies: een onderzoek door EPN, het Electronic Highway Platform Nederland wijst uit dat 40% van de bewoners van Second Life wel eens te maken heeft met verschijnselen als achtervolgen, beledigen, gevangen zetten, schenden van de privacy en geweld.

En compleet met zakelijke relaties. Niet alleen verkopen bewoners zaken aan elkaar als onroerend goed, binnen Second Life zijn zo'n 3000 bedrijven actief die bijvoorbeeld voor entertainment zorgen. Popartiesten hebben er optredens gedaan, bedrijven uit RL (Real Life) organiseren er pr-evenementen.

De Electronische Eeuw praat deze week met David de Nood, onderzoeker van EPN, en tevens met een deelnemer aan het onderzoek die zowel 'heavy user' is van Second Life als zakelijk adviseur van andere gebruikers.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast