donderdag, september 28, 2006

Wijziging studiobezetting

Kamerlid Niesco Dubbelboer heeft afgezegd in verband met de Algemene Beschouwingen. In zijn plaats komt Maurice Wessling, die net als Rop Gonggrijp is verbonden aan Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet. Sdu heeft niet, en het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft negatief gereageerd op verzoeken mee te doen aan de discussie.

dinsdag, september 26, 2006

28 september: Stemcomputers

Zijn stemcomputers te vertrouwen? Zo ja, waarom dan wel, en zo nee, waarom niet? En zijn het nou stemcomputers of stemmachines?

De actiegroep 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' is sinds begin juli bezig met zagen aan de poten van de stemcomputer. Een paar interessante bevindingen uit de reeks wob-procedures die de groep is begonnen: het gebruik van stemcomputers maakt verkiezingen veel duurder, en de strenge eisen die volgens de overheid aan de apparaten worden gesteld betreffen bestendigheid tegen omvallende kopjes koffie en niet beveiliging tegen fraude.

Inmiddels zijn alle geledingen van de maatschappij wakker. Gemeenten worden door vragen vanuit de gemeenteraden gedwongen een (vaak sussend) standpunt in te nemen; recentelijk heeft de SP gesteld dat de veiligheid van de stemcomputers in Nederland moet verbeteren.

De Electronische Eeuw bespreekt de stand van zaken met de oprichter van 'Wij vertrouwen stemcomputers niet', Rop Gonggrijp, en met Niesco Dubbelboer, Kamerlid voor de PvdA, lid van de vaste kamercommissies van Binnenlandse Zaken en Europese Zaken. Kun je met een stemcomputer ook schaken?

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

woensdag, september 20, 2006

21 september: Google Apps

Enkele weken terug introduceerde Google een softwarepakket voor het midden- en kleinbedrijf: Google Apps for Your Domain. Dit bestaat uit een aantal toepassingen die Google eerder aan het publiek ter beschikking heeft gesteld, maar zo aangepast dat ze geschikt zijn voor kleine bedrijven. Je kunt dan bijvoorbeeld je eigen website inrichten, je bedrijfsmail beheren, een gezamenlijke agenda bijhouden. De verwachting is dat Google er later onderdelen aan toevoegt die nu al bestaan, zoals Writely en Google Spreadsheet.

Is dit een bruikbaar instrument voor het midden- en kleinbedrijf? Is de verzameling functies de moeite waard? Zullen bedrijven geinteresseerd zijn in een gratis dienst of betalen ze liever (met de bijbehorende verplichtingen voor de leverancier)? Zullen bedrijven zich net zo makkelijk laten 'bespieden' als particulieren? En hoe hinderlijk zullen ze de advertenties vinden, waarmee een en ander mogelijk wordt gemaakt?

Gasten:
Ernst Fuld, Netwerk Gebruikers Groep NGN
Brenno de Winter, ict-journalist

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

donderdag, september 14, 2006

Link bij uitzending van 14 september

www.geoportail.fr

maandag, september 11, 2006

14 september: 15 jaar Linux

Deze week is het besturingssysteem Linux vijftien jaar oud. Het zoveelste jubileum, na (onder andere) 10 jaar Flash, 15 jaar Web, 20 jaar .nl, 25 jaar pc en 50 jaar harddisk.

Wat is dat toch met Linux? Eind jaren '90 zou het systeem, ontworpen door de Fin Linus Torvalds en bij elkaar geprogrammeerd door vrijwilligers volgens het open-source-principe, Windows en Micosoft wel even wegblazen. Dat lukte niet meteen omdat het nog schortte aan gebruiksvriendelijkheid. Ook deed apparatuur als printers en geluidskaarten het vaker niet dan wel.

Dat is allemaal verbeterd en er is al vaak geschreven dat Linux nu 'klaar is voor de desktop'. Maar dat is niet de mening van Dirk-Peter van Leeuwen, regional director voor Centraal-Europa en de Benelux van Linuxbedrijf Red Hat. En dat terwijl Red Hat zo hard groeit dat Van Leeuwen niet eens al zijn vacatures vervuld krijgt.

In deze aflevering van De Electronische Eeuw praat Dirk-Peter van Leeuwen over vijftien jaar Linux, waarom het 'alternatief voor Windows' niet doorbreekt maar tóch succesvol is.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

dinsdag, september 05, 2006

7 september: Van papier naar digitaal

De digitalisering van ons cultureel erfgoed is in volle gang. Al lang voordat Google Print boeken begon te scannen en op internet te zetten, deed Project Gutenberg dat met rechtenvrije werken zoals oude literatuur. En het werkt nu besmettelijk. De Leeuwarder Courant zet al zijn oude jaargangen online, de Koninklijke Bibliotheek gaat kilometers kranten scannen en ook commerciële bedrijven verdienen een boterham aan het digitaliseren van jaarverslagen en overheidsdocumenten.

Scannen, digitaliseren, hoe doe je dat? Hoe kun je dat monnikenwerk automatiseren? Wat wordt er eigenlijke allemaal gedigitaliseerd? Hoeveel tijd en geld kost het en wat brengt het op? Op wat voor manier wordt het resultaat beschikbaar gemaakt? Gratis, betaald, per stuk, in abonnementsvorm? Wie maken gebruik van het gescande materiaal? Dit gaat De Electronische Eeuw bespreken met Hans Jansen van de Koninklijke Bibliotheek en Tomislaw Dalic van Proquest, een bedrijf dat in opdracht documenten digitaliseert.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast