donderdag, augustus 31, 2006

31 augustus: voetangels en klemmen van rfid

Vanaf deze week bevatten nieuwe Nederlandse paspoorten een zogeheten rfid-chip, een op afstand uitleesbaar stukje electronica met daarop in eerste instantie een digitale versie van de foto in het paspoort. Rfid-chips (radio frequency identification) gaan op grote schaal in de samenleving worden gebruikt, voor het herkennen van goederen, dieren en mensen. Gele oormerken van koeien bevatten ook rfid-chips.

Er zitten grote voordelen aan het gebruik van rfid; zo kunnen ze vervoer efficiëntere maken en voorraadbeheer stroomlijnen. Nadelen zijn er bijvoorbeeld in de privacysfeer. Tegenstanders van het huidige nieuwe paspoort hebben laten zien dat het ook door onbevoegden kan worden uitgelezen. Onderzoekers aan de Vrije Universiteit aan de andere kant hebben een apparaatje ontwikkeld, de Rfid Guardian, dat rfid-chips in de buurt kan verbergen, of juist kan simuleren dat ze er wél zijn.

In De Electronische Eeuw zullen Melanie Rieback van de VU en Bart Schermer van het Rfid-platform debatteren over de voordelen en risico's van rfid en over de gebruiksmogelijkheden van de Rfid Guardian.

Verder Frans Versteeg van IBM over het 50-jarig jubileum van De Harde Schijf.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

dinsdag, augustus 22, 2006

24 augustus: Nederlander leidt facelift Windows

Binnen een half jaar moet het er zijn: Windows Vista, de nieuwe versie van Windows. Windows XP is intussen 5 jaar oud; nog nooit verstreek er zoveel tijd tussen de ene versie van Windows en de volgende. Windows Vista moet de veiligheid van de pc vergroten, het werken met audio, video en foto's voor de consument makkelijker maken en verkoop van pc-hardware weer vlottrekken.

Maar ook heeft Vista een nieuwe interface, of om het laagbijdegronds te zeggen: het programma is in een nieuw jasje gestoken. Het gaat niet alleen om uiterlijkheden maar ook om ergonomie en de vindbaarheid van bestanden en menukeuzes.

Het geval wil dat het ontwerpteam van Microsoft dat dit soort zaken bedenkt, onder leiding staat van de Nederlander Tjeerd Hoek. De Electronische Eeuw spreekt met Hoek over wat de interface van Vista anders en vooral beter moet maken dan die van Windows XP.

Gasten:
Tjeerd Hoek, director of interface design, Microsoft

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

Podcast wil niet

Door een onduidelijke technische oorzaak krijg ik de podcast niet online, waarvoor excuses. Het programma staat is wel hier te downloaden.

dinsdag, augustus 15, 2006

17 augustus: WiMAX, draadloos en sneller dan adsl

Het afgelopen weekeinde heeft Casema de draadloze techniek WiMAX gelanceerd op de Dance Parade in de Rotterdamse wijk Katendrecht. WiMAX is een vorm van draadloos breedband: er zijn snelheden mee mogelijk van 70 megabit per seconde en één zendmast kan een gebied bestrijken van 50 km in het rond. Casema biedt momenteel 5 Mbps. De verbindingen van Casema zijn op dit moment niet mobiel, door beperkingen in de licentie. Ze komen dus in de plaats van adsl en dergelijke verbindingen.

Maar het is een opmerkelijke ontwikkeling: Casema heeft opeens potentieel een landelijk dekkend netwerk, en gooit hoge ogen als in 2008 licenties worden vergeven voor mobiele WiMAX.

Vragen op het lijstje van De Electronische Eeuw: kan WiMAX door het eenvoudige netwerk goedkoper zijn dan bijvoorbeeld adsl? Sneller dan hsdpa, de opgevoerde umts-variant? En hoe zit het nu eigenlijk met de behoefte van het publiek aan mobiel dataverkeer?

Gasten:
Mirko Mensink, directeur Strategy & Partnershipmanagement bij Casema
Boris Veldhuijzen van Zanten, internetondernemer

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

vrijdag, augustus 11, 2006

Foute podcast

Vrijdagochtend heeft een paar uur lang een verkeerde uitzending online gestaan als die van 10 augustus. Inmiddels is de fout hersteld. De goede mp3 is hier en hier voor download beschikbaar.

dinsdag, augustus 08, 2006

10 augustus: De pc is jarig

Op zaterdag 12 augustus 1981 werd de eerste IBM pc aangekondigd en de pc wordt dus deze week 25 jaar. Was de opmars van de pc ten koste van de Apples, Commodores en Atari's een vooruitgang of niet? Hoe raakte IBM de heerschappij weer kwijt? Waarom is het fameuze OS/2 in de vergetelheid geraakt?

Wat wordt de rol van de pc in de toekomst? De software is geweldig gegroeid en het aantal onderdelen van de hardware is enorm toegenomen - wat zal er in de toekomst nog worden toegevoegd? Of wordt de pc aande mens toegevoegd? Zal het in diezelfde toekomst nog relevant zijn welk merk of type computer je hebt, of welk besturingssysteem?

Gasten:
Bernie Pruissen, brand manager Lenovo
Arjan Dasselaar, internetjournalist
Huub van de Pol, zelfstandig adviseur elektronische media

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

woensdag, augustus 02, 2006

Uitzending 3 augustus: Het einde van Kazaa

Ruildienst Kazaa gaat zijn leven beteren, zo werd vorige week bekend. Kazaa betaalt 115 miljoen dollar voor een schikking, gaat auteursrechtelijk beschermd werk filteren en zal zichzelf omvormen tot een betaalde muziekdienst. Daarmee is een van de grootste plaaggeesten van de entertainmentindustrie onschadelijk gemaakt.

Had dat nog zin? Het gebruik van Kazaa liep al behoorlijk terug ten opzichte van alternatieven. Is het niet heel makkelijk voor de bevolking van internet om over te stappen? Kán filteren eigenlijk wel? Hoe groot is de kans dat het Kazaa-netwerk blijft functioneren door de software van Kazaa Lite?

Deze en andere vragen gaat dEE voorleggen aan Tim Kuik, directeur Stichting Brein en aan Ot van Dalen, advocaat gespecialiseerd in auteursrecht bij De Brauw Blackstone Westbroek.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast