donderdag, juni 29, 2006

Uitzending 29 juni afgelast

In verband met de troebelen in Den Haag gaat de uitzending van donderdagavond 29 juni niet door. De 'herhalingen' op zaterdag en zondag (zie de programmering gaan gewoon door en ook zal de podcast morgenochtend gewoon online staan.

woensdag, juni 28, 2006

Uitzending 29 juni: Navigatie in de toekomst

De vakantie nadert en dat betekent weer het uitstippelen van routes, het omzeilen van opstoppingen, kaartlezen en gekift over wat de beste afslag was geweest en wiens schuld het is dat we die hebben gemist.

De Electronische Eeuw richt daarom het vizier op de navigatie-instrumenten van de 21ste eeuw. In de eerste plaats natuurlijk gps en de huidige navigatie-apparatuur. Wat kun je daarmee buiten de auto, bijvoorbeeld tijdens wandelingen en fietstochten? Wat voor toepassingen kent gps buiten de directe navigatie? Voorbeeld: er zijn al fototoestellen die aan elke digitale foto een 'tag' toevoegen met de exacte locatie waar de foto is gemaakt. En wat voor voordelen gaat Galileo brengen, de Europese opvolger van het gps-systeem?

dEE bespreekt een en ander met Paul Ostendorf, futuroloog en zelf een hartstochtelijk wandelaar die zelden van huis gaat zonder zijn Garmin.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

maandag, juni 19, 2006

Uitzending 22 juni: Robotvoetbal

Tegelijk met het wk voetbal voor mensen is in Duitsland het wereldkampioenschap voetbal voor robots gehouden. Anders dan onder mensen kennen de robotkampioenschappen een aantal categoriën, bijvoorbeeld aibo-robothondjes, 'middle-sized' robots ter grootte van een prullenbak, en robots met een menselijke gestalte.

Zoals meestal deed dit jaar een team van Philips mee, dat in de groepsfase werd uitgeschakeld. Een team van Philips zit donderdag in de studio van de Electronische Eeuw om na te beschouwen en te analyseren. Wie waren de meest gevreesde tegenstanders, en wat waren hun sterke eigenschappen? Wat zijn de meest opzienbarende technische ontwikkelingen van het moment?

Gasten:
Bart Dirkx, Philips
Arnoud Visser, UvA

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

dinsdag, juni 13, 2006

Uitzending 15 juni: Tags, voors en tegens

Als je een bestand makkelijk wilt kunnen (terug)vinden, of als je wilt dat het makkelijk te vinden is voor anderen, hang je er een tag aan.

Tag? De eerste vertaling voor het woord 'tag' die zich opdringt, is 'label', maar dat is ook al een Engels woord. Voorbeelden dan maar. De informatie die verschijnt op het scherm van uw mp3-speler bij het afspelen van een nummer, is waarschijnlijk afkomstig van een tag. Webpagina's kennen al heel lang 'metatags', die in een reeks trefwoorden aangeven waarover de pagina gaat. Zoekmachines oriënteren zich daarop. En op websites als Flickr.com, waar je je eigen foto's kunt plaatsen, kun je deze ook voorzien van tags, ten gerieve van jezelf en je bezoekers.

Probleempje is alleen dat iedereen zijn eigen tags kan verzinnen en dat iedereen maar wat doet. De tag 'vakantie' zal niet gevonden worden wanneer iemand zoekt op 'vacantie', om maar wat te noemen.

De Electronische Eeuw zoekt de voors en tegens van tags met internetondernemer Max Roeleveld en internetjournalsit Erwin van der Zande, beide druk gebruiker van tags in hun dagelijkse werkzaamheden.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

zondag, juni 11, 2006

Links bij de ict-column van 12 juni

Het onschadelijk maken van Genuine Advantage Notification
Houd uitslagen bij in Excel
Wk-wedstrijden in je Outlook-agenda

dinsdag, juni 06, 2006

Uitzending 8 juni: Iedereen schrijver!

Nederland telt een miljoen aspirant-schrijvers, publiceerde het Nipo in 1998. Onnodig te zeggen dat die niet allemaal aan de bak komen. Als ze al erin slagen een manuscript te schrijven, stuiten de meeste op onwillige uitgevers.

In het internetttijdperk is dat niet meer nodig. Iedereen die dat wil kan de auteur zijn van een echt Boek. Dat boek is te koop, ook al is er nog niet één exemplaar van gedrukt.

Met dank aan de onbegrensde mogelijkheden van internet. In de dagen van de hype, rond 2000, bestond de mogelijkheid al een tijdje en kan het weer, bij Lulu.com. Je uploadt je manuscript, vult wat formulieren in en je boek is te koop. Kosten van het 'uitgeefproces': bijna nul. Het boek wordt pas gedrukt (eigenlijk: geprint) en gedistribueerd (eigenlijk: verzonden aan de koper) op het moment dat er een bestelling plaatsvindt.

Op deze manier kunnen veel meer auteurs een kans krijgen, en gaan meer en misschien andere auteurs doorbreken. Wat betekent dat voor de traditionele uitgevers? In hoeverre voelen ze de concurrentie, in hoeverre kunnen zelf ook gebruikmaken van dergelijke technieken?

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast