dinsdag, mei 30, 2006

Uitzending 1 juni: Nederland toptapper

In Nederland worden meer telefoons van overheidswege afgeluisterd dan in de Verenigde Staten. Dat is een van de opmerkelijke constateringen van Wim van de Pol in zijn boek Onder de Tap dat onlangs is verschenen. Van de Pol ziet als voornaamste probleem dat er geen toezicht is op het aftappen van telecommunicatie in Nederland, en plaatst vraagtekens bij de effectiviteit van het tappen. Justitie houdt vol zelf niet te weten hoeveel er wordt getapt.

Een prominent geval in Van de Pols boek is dat van de Turkse Koerd Baybasin, die in Nederland is veroordeeld tot levenslang voor het aanzetten tot moord, op grond van dubieuze telefoontaps.

Ook internettaps zijn een probleem. Begin mei heeft internetaanbieder Xs4all in een brief aan de Tweede Kamer gepleit voor meer controle op aftappen. Dit naar aanleiding van een rapport van EZ, waaruit is gebleken dat er veel misgaat bij internettaps. De Electronische Eeuw bespreekt een en ander met Wim van de Pol, de auteur van 'Onder de Tap' en met Simon Hania, technisch directeur van Xs4all.

Daarnaast in deze aflevering advocaat Remy Chavannes over het Cybercrime Verdrag en de Wet Computercriminaliteit II, die beide deze week door de Eerste Kamer zijn aangenomen.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

zondag, mei 28, 2006

Podcast komt eraan

Wegens dringende bezigheden heb ik de podcast nog niet online kunnen zetten. Hij komt zsm, ik verwacht in de loop van maandag. Excuses!
Herbert

maandag, mei 22, 2006

Uitzending 25 mei: Windows Live

Windows Live, de vernieuwde verzameling online diensten van Microsoft, is sinds 9 mei in een proefversie beschikbaar. Windows Live is een geïntegreerd geheel van mail, chat, internettelefonie, weblogs, opslag van foto's, nieuws en zoektechnologie, en nog veel meer.

Dat werkt bijvoorbeeld zo: je ontvangt van iemand een mail, je ziet in één oogopslag of-ie op Messenger is voor een directe reactie; anders kun je met twee klikken een goedkoop telefoongesprek via internet opzetten.

In deze aflevering van De Electronische Eeuw legt Phil Holden, directeur van Windows Live, uit wat Windows Live is, wat er gebeurt met bekende onderdelen als MSN Messenger en Hotmail, hoe de onderdelen zijn verweven, of Google er iets mee te maken heeft en hoe Microsoft hier zakelijk voordeel uit denkt te halen.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

maandag, mei 15, 2006

Uitzending 18 mei: Opleiding digitaal rechercheur

In de week dat de examens beginnen behandelt De Electronische Eeuw voor de tweede maal bijzondere ict-opleidingen. Ditmaal de opleiding tot digitaal rechercheur.

Hiervoor bestaat sinds kort een officieel kwalificatieprofiel en een handvol scholen gaat binnenkort de bijbehorende opleiding aanbieden. Het Albeda College in Rotterdam is een va de scholen die dit hebben aangekondigd; de ICT Academie van ROC ASA Utrecht is er vorig jaar al mee begonnen.

De Electronische Eeuw wil hier alles over weten. Wat leer je dan, wat kost het, wie komen daarop af, waar kun je terecht met het diploma, en niet te vergeten: waarom komt zo'n opleiding er nu pas, want digitale criminaliteit is er al 13 jaar: de eerste Wet Computercriminaliteit dateert uit 1993. Wie hebben dat werk tot nu toe eigenlijk gedaan?

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

donderdag, mei 04, 2006

Uitzending 11 mei: Opleidingen voor gaming

Gaming begint volwassen te worden: het is een belangrijk onderdeel van de ict-economie, binnen veel games heeft zich een complete economie gevormd compleet met virtueel geld, verhandelbaar onroerend goed en reclameuitingen, gaming ontwikkelt zich tot een professionele sport en het wordt hier en daar al erkend als cultuuruiting, vergelijkbaar met speelfilm.

Geen wonder dat de ene na de andere op gaming gerichte beroepsopleiding het licht ziet. Deze kunnen gericht zijn op verschillende aspecten van het ontwerpen van games, zoals de speltechnieken zelf of de grafische vormgeving. Begin april kreeg een samenwerkingsverband van de Universiteit Utrecht, de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten en TNO tien miljoen toegewezen voor een onderzoeksproject. Dit project heeft een rol in het onderwijs, en de technieken die erbij worden ontwikkeld moeten zelf leiden tot game-achtige elementen die in andere opleidingen van nut kunnen zijn.

Het is het seizoen van beroeps- en opleidingkeuze, en de e-Eeuw probeert in deze aflevering in kaart te brengen welke gaming-opleidingen er zijn, wat je daar kunt leren, hoe groot de behoefte van de industrie is, waarom deze niet zelf zijn ontwikkelaars opleidt en nog veel meer.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

Geen live-uitzending op 4 mei!

Gisteren is mij duidelijk geworden dat er vanavond, donderdag 4 mei, geen live-uitzending zal zijn in verband met de dodenherdenking. Liefhebbers moeten het deze week dus hebben van het 'on demand' aanbod en van de herhaling, zaterdag om 19:30.

Mijn excuses, ik kan er helaas niets aan doen.
Herbert

dinsdag, mei 02, 2006

Uitzending 4 mei: Open source in de praktijk

Wat is beter: Windows of Linux, Office of OpenOffice? Anders gezegd, software van een commerciële leverancier of gratis software die door vrijwilligers bij elkaar is geprogrammeerd, ook bekend als open source software? Zulke software is meestal gratis, de werking is bekend en er worden open standaarden gebruikt. Deze discussie woedt al geruime tijd in de ict-wereld.

Belangrijke overwegingen zijn onder andere de prijs van licenties, ondersteuning, de mogelijkheid zelf aan de software te sleutelen en de kosten van een overstap.

De Electronische Eeuw praat in deze uitzending met vertegenwoordigers van gemeenten die voor open source hebben gekozen. Wat was hun uitgangssituatie (ook WordPerfect of Unix kan worden verlaten voor een 'open' variant), wat waren de redenen voor de keus en hoe is die bevallen?


Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast