dinsdag, maart 21, 2006

Uitzending 23 maart: Adam Curry en Creative Commons

Adam Curry publiceert privéfoto's op de website Flickr.com onder een Creative Commons-licentie. Op grond daarvan mag weekblad Weekend deze foto's niet zomaar overnemen. Dat heeft vorige week de rechter beslist.

De Creative Commons-licentie bestaat in Nederland sinds 2004. Het is een vrijere, tolerantere vorm van auteursrecht, die rechthebbenden mogelijkheden geeft verschillende vormen van hergebruik toe te laten zonder compleet de controle te verliezen.

Hoe ziet een Creative Commons-licentie eruit? Wat maakt deze vorm van auteursrecht interessant voor creatievelingen? Wat zijn de gevolgen voor uitgevers van boeken, muziek en dergelijke? Is het eentypisch verschijnsel van het internettijdperk? Wat had Adam Curry kunnen doen om publicatie te voorkomen? Wat betekent de uitspraak van vorige week voor Creative Commons als zodanig? Daarover spreekt dEE met Paul Keller van Creative Commons Nederland en met Anne-Jel Hoelen van advocatenkantoor SOLV.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

zondag, maart 19, 2006

Offline!

Door geknoei bij mijn provider ben ik helaas voor onbepaalde tijd offline, dat wil zeggen veroordeeld tot een modem. Daardoor kan ik nu niet zelf de podcasts optimaal verzorgen. Ze zijn daardoor misschien zelfs iets sneller online, maar zonder de gebruikelijke tags. Ik vraag om begrip en zal zsm de oude gang van zaken herstellen.

Hartelijke groet, Herbert

donderdag, maart 16, 2006

Uitzending 16 maart: Betalen voor mail?

De Amerikaanse internetproviders Yahoo en Amerikca Online hebben een plan om betaalde e-mail in te voeren. De bedoeling daarvan is om spam tegen te gaan: wie een bedrag per mailtje moet betalen, hoe klein ook, zal wel uitkijken alvorens tien miljoen e-mails te versturen. AOL en Yahoo denken aan een bedrag van een kwart tot één cent per mail, terwijl particulieren en non-profitorganisaties niets zouden hoeven betalen. De aflevering van de betaalde mail zou dan gegarandeerd zijn, mede doordat de spamfilters van AOL en Yahoo deze mail ongemoeid zouden laten. Het gaat overigens alleen om mail naar de klanten van deze twee providers.

Er is op internet veel bezwaar gemaakt tegen deze plannen. Juist particulieren en non-profit-instellingen hebben er moeite mee omdat ze bang zijn dat de voorkeursbehandeling van betaalde mail ten koste gaat van de gewone e-mail.

Is het 'belasten' van mail een goed idee? Hoe zou het precies moeten werken? Helpt het tegen spam? Zo niet, wat wel? Deze en dergelijke vragen vuurt de Electronische Eeuw af op Boris Veldhuijzen van Zanten, internetondernemer en onder andere oprichter van het antispambedrijf Junker.nl, en op Rejo Zenger, spambestrijder van het eerste uur en oprichter van Spamvrij.nl.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

maandag, maart 06, 2006

Uitzending 9 maart: p2p tv

Peer to peer (p2p), het uitwisselen van bestanden tussen burgers op internet, is een doorn in het oog van de audio- en videoindustrie. Nederlandse onderzoekers lanceren deze maand een p2p-techniek die wél de goedkeuring van industriële grootmachten moet kunnen wegdragen.

De naam is Tribler - met Tribler kunnen bestanden worden gedeeld zoals dat bijvoorbeeld ook gaat met Bittorrent: gebruikers ontkomen er niet aan te delen wat ze zelf downloaden, en ze downloaden sneller naarmate ze meer delen. Maar Tribler maakt het ook mogelijk 'streaming' naar video te kijken, dus terwijl deze wordt gedownload. Je kunt vrienden aanwijzen, die je helpen downloaden wanneer ze hun verbinding zelf niet helemaal nodig hebben. Zo gaat de download nog sneller. En dat zijn nog maar een paar van de nieuwtjes in Tribler. Een heel belangrijke is verder dat anoniem downloaden niet mogelijk is. Daarmee willen de makers van Tribler illegaal gebruik tegengaan.

Tribler is gemaakt aan de TU Delft, die de technologie wil slijten aan het bedrijfsleven. Diverse omroepen hebben al interesse getoond. De Electronische Eeuw bestudeert deze nieuwe ster aan het firmament met Johan Pouwelse van de TU Delft, een van de makers, en met Erwin Blom, chef van de website van de VPRO.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast