dinsdag, februari 28, 2006

Uitzending 2 maart: Google voor de rechter

Google weigert het Amerikaanse ministerie van Justitie inzage te geven van zijn database, en wordt nu voor de rechter gesleept. Deze week zijn de standpunten schriftelijk uitgewisseld. Justitie wil alle zoekopdrachten van één week zien, en een miljoen pagina's uit de index van Google. De bedoeling is, daarmee aan te tonen dat het filteren van websites niet werkt, en dat een omstreden antipornowet uit 1998 alsnog bekrachtigd moet worden.

Google weigert, omdat de privacy van zijn klanten - het publiek - in het geding zou zijn en omdat Googles bedrijfsgeheimen zo op straat zouden komen te liggen. Ook maakt Google bezwaar tegen de kosten die het moet maken om de gegevens te produceren. Microsoft, America Online en Yahoo! hebben aan het verzoek van de regering voldaan. Verweer van de regering: er wordt geen persoonlijke informatie opgevraagd, Google maakt niet duidelijk wat voor bedrijfsgeheimen worden geschonden, en het ophoesten van de gegevens kan moeilijk veel werk zijn.

Wie heeft er gelijk? Wat hebben Nederlanders te vrezen van deze kwestie? De Electronische Eeuw bespreekt dit met twee Googlologen: Henk van Ess van de aan zoekmachines gewijde website Voelspriet, en Nico van Eijk van het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

woensdag, februari 22, 2006

Uitzending 23 februari: Sociaal netwerken

Deze week bleek dat Wouter Bos op het online-netwerk Hyves wel 800 vrienden heeft. Hyves is een website naar het voorbeeld van Friendster en Orkut: je kunt er het contact met je vrienden onderhouden, kennis maken met vrienden van vrienden en zo nieuwe vrienden maken. Het uitwisselen van foto's is daarbij een belangrijke activiteit, en sinds kort biedt Hyves ook ruimte voor video.

Soortgelijke netwerken bestaan ook voor de zakenwereld. Bij sites als LinkedIn.com en Open Business Club kunnen mensen beroepshalve netwerken. Ook deze organisaties groeien snel. LinkedIn heeft meer dan 4 miljoen leden en Open BC is in januari de grens van 1 miljoen gepasseerd.

Wat zoeken mensen in een online sociaal netwerk? Wat is de rol van video, of van mobiele verbindingen? Hoe concurreren de sociale sites voor particulieren met elkaar, en hoe doen de zakelijke dat? Zitten de business- en de vrijetijdsnetwerken elkaar ook in de weg? In De Electronische Eeuw een discussie hierover met Raymond Spanjar van Hyves, Stephan Fellinger - oprichter van Blogo.nl - en Bob Stumpel van Open BC.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

vrijdag, februari 17, 2006

Link naar PcZapper

Hij staat in de comments op de vorige posting, maar voor het gemak ook hier.

maandag, februari 13, 2006

Uitzending 16 februari: Virtuele proefpersonen

In een computer in Amsterdam leven op het ogenblik mensen, althans wezens, die dienen als proefpersonen voor de wetenschap. In de computer is een wereld geschapen waarin ze kunnen eten, communiceren en zich voortplanten en sterven.

Onderzoekers in verschillende vakgebieden, van universiteiten uit vele landen, turen in deze berenkuil om te zien wat er gebeurt. Wat voor gewoonten ontwikkelen deze wezens? Hoe werken ze samen, hoe maken ze ruzie? Wat voor taal ontstaat er in hun samenleving?

Twee Nederlandse universiteiten zijn hierbij betrokken: die van Tilburg en de VU in Amsterdam. De Electronische Eeuw spreekt met twee direct betrrokken onderzoekers over het hoe en waarom van dit onderzoek en over de mogelijke toepassingen.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

vrijdag, februari 10, 2006

Uitzending 9 februari: Google en de uitgevers

De internationale uitgeefwereld is in rep en roer door initiatieven van Google. Google Book Search biedt de mogelijkheid boeken te zoeken op trefwoord, en een paar pagina's van die boeken te bekijken. Het plan is Google op verschillende rechtszaken komen te staan, maar Google Book Search functioneert al wel.

En dan is daar Google News, nu ook in Nederlandse versie. Het nieuws van eindeloos veel Nederlandse nieuwsmedia geselecteerd en samengevat op één overzichtelijke pagina.

Zijn zulke noviteiten goed of slecht voor uitgevers? Hoe moeten ze erop reageren? Hoe gaat de wereld van het uitgeven - of moeten we zeggen de wereld van de content - er in de toekomst uitzien? Wat betekent dit voor de toekomst van het auteursrecht? Waar past het nieuwe medium van de blogs in dit geheel? Hoe lang blijft de verkoop van papier nog relevant?

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast