dinsdag, januari 31, 2006

Uitzending 2 februari: De Winterspelen

De Olympische Winterspelen staan voor de deur. Wat weinig sportliefhebbers zich straks zullen realiseren is, dat de Spelen haast meer een ict-project zijn geworden dan een sportevenement. Zeven van de elf hoofdsponsors van de Winterspelen zitten in de branche van de digitale techniek.

Computertechnologie zit in alle haarvaten van Turijn. Dat begint met het registreren van atleten, vrijwilligers en journalisten, gaat verder met informatievoorziening aan zulke groepen zodat ze hun werk kunnen doen, via alle electronica die nodig is voor het vastleggen en administreren van de uitslagen, tot en met de vrachtwagens vol techniek die te pas komen bij het maken van de televisiebeelden. De voorbereidingen zijn al jaren geleden begonnen. En, ongebruikelijk bij een ict-project: de deadline is keihard.

De Electronische Eeuw is in Turijn geweest om te praten met de mensen achter de servers en de kabels: vertegenwoordigers van hardwareleverancier Lenovo (bekend van het overnemen van de pc-divisie van IBM in 2005) systeemintegrator Atos Origin en natuurlijk televisiemaatschappij NBC. Al deze bedrijven zijn tevens sponsor en doen hun werk geheel of gedeeltelijk als bijdrage in natura. Ze vertellen over de nieuwe technieken van deze editie. Verrassend aspect: het mag van het IOC nog wel mooier, maar niet meer duurder.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

maandag, januari 23, 2006

Uitzending 26 januari: Web 2.0

Web twee punt nul? Het valt wel uit te leggen wat daarmee wordt bedoeld. Web 1.0, de eerste versie van het web, bestond uit websites met tekst en plaatjes en niet veel meer. Web 2.0 kent websites waar je als klant dingen kunt regelen, waar je kunt publiceren, waar je kunt converseren, spellen doen en nog veel meer.

Dit interactieve web bestaat echt en heeft succes, met boegbeelden als Google, Flickr en het fenomeen webloggen. Toch sprak internetondernemer Michiel Frackers er kort voor de jaarwisseling in FEM Business harde woorden over: "Mensen zeggen dat mijn nieuwe blogbedrijf Web 2.0 is. Dan zeg ik: 'Volgens mij ben jij eikel 1.0'."

Bestaat Web 2.0? Wat hoort erbij en wat niet? Is het een zinvol begrip of is het een cliché? Is het de wederopstanding van de Nieuwe Economie of is het de Nieuwe Zeepbel? Michiel Frackers, sceptisch en toch enthousiast, en Hans Appel, enthousiast en toch sceptisch, zullen in de vijftigste aflevering van dEE deze vragen beantwoorden.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

dinsdag, januari 17, 2006

Uitzending 19 januari: Lenovo na de fusie, voor de Spelen

Ruim een jaar geleden, begin december 2004, werd bekend dat het Chinese computerbedrijf Lenovo de pc-divisie van IBM zou kopen. Deze overname heeft intussen zijn beslag gekregen. Hoe is de integratie verlopen van het Amerikaanse computerbedrijf met de nieuwe Chinese moeder? Wat voor bedrijf krijg je als een onderneming met een omzet van drie miljard een nieuw onderdeel absorbeert met een omzet van dertien miljard?

De Electronische Eeuw interviewt hierover Milko van Duijl, topman van Lenovo voor Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Hij is getroffen door de wijsheid van de Chinezen, die meteen maar een Amerikaanse ex-IBM-er de leiding van het hele bedrijf hebben gegeven, en ziet genoeg verschillen met de moeizaam verlopen fusie tussen Compaq en HP om optimistisch te zijn over de toekomst.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

vrijdag, januari 13, 2006

Uitzending 13 januari: Anoniem ondanks bewaarplicht

Medio december is komen vast te staan dat er een bewaarplicht komt voor telecomverkeer: een half jaar tot twee jaar lang zal worden opgeslagen wie met wie belt, mailt, chat of sms-t.

Tegenstanders probeerden tot nu toe deze regeling tegen te houden met het argument dat hiermee de privacy zou worden geschonden. Dat is nu dus een gepasseerd station. Wat nog wel een interessante vraag is: kun je straks nog van de telefoon en van internet gebruikmaken zonder dat de autoriteiten te weten komen wanneer je met wie in contact bent geweest? Als zulke mogelijkheden bestaan (en dat doen ze!) hoe zit het dan met de werkzaamheid van de bewaarplicht bij de bestrijding van criminaliteit en terrorisme?

De Electronische Eeuw gaat deze vraag te lijf met hulp van journalist Brenno de Winter, die over dit onderwerp heeft gepubliceerd op de site van WebWereld, en met de ervaren hacker Rop Gonggrijp.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

donderdag, januari 05, 2006

Uitzending 5 januari: Wikipedia

Wikipedia is een van de succesvolste initiatieven op het web van de afgelopen vijf jaar. Deze internet-encyclopedie waar iedereen zijn kennis in kwijt kan, werd opgericht op 15 januari 2001 en op dit moment is alleen de Engelse versie al driemaal zo uitgebreid als de roemruchte Britannica. Voor veel scholieren is het dé bron om te raadplegen wanneer er een werkstuk moet worden gemaakt.

Maar de laatste weken verkeert Wikipedia in zwaar weer. Eerst bleek onder andere het artikel over Bill Gates kwalitatief onder de maat. Toen ontstond een affaire rond het biografische artikel over een voormalige assistent van de Kennedy's, die in de tekst werd beschuldigd van medeplichtigheid aan de aanslager op de gebroeders Kennedy. En ook bleek dat Jimmy Wales, een van de oprichters van Wikipedia, de verleiding niet had kunnen weerstaan in zijn eigen Wikipedia-biografie zijn rol wat mooier te maken. Tussendoor bleek overigens dat de teksten over wetenschappelijke onderwerpen in Wikipedia nauwelijks onderdeden voor die in de Britannica.

Wat is de waarde van Wikipedia? Gelden dezelfde maatstaven als voor papieren encyclopedieën? Hoe voorkom je dat mensen de pagina's van deze encyclopedie gebruiken om hun vijanden te belasteren of zichzelf in het zonnetje te zetten? Deze en dergelijke vragen worden voorgelegd aan oprichter Jimmy Wales en aan twee Nederlanders: Walter van Kalken (Wikipedia) en wetenschapsjournalist Marcel Hulspas.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast