dinsdag, november 29, 2005

Uitzending 1 december: De Xbox 360

Vanaf vrijdag 2 december is de Xbox 360 te koop, de nieuwe spelcomputer van Microsoft. De machine belooft spectaculaire beeldkwaliteit, beter gebruik van internet, integratie met het huisnetwerk, de tv en de video.

Bij de introductie in de VS, op 22 november, is gebleken dat gamers vechten om het nieuwe apparaat. Dat is het goede nieuws voor Microsoft. Op de korte termijn zijn er verschillende problemen te verwachten. Het lijkt zeker dat aan de vraag niet kan worden voldaan. Volgens de eerste berichten worden vier van de vijf belangstellenden teleurgesteld. Verder is het aantal beschikbare nieuwe spellen beperkt, en gaat het veelal om iets aangepaste oude spellen. De echte oude spellen voor de oorspronkelijke Xbox kunnen (nog) lang niet allemaal op het nieuwe toestel worden gespeeld. Op de lange termijn zal door de komst van de Xbox (en de komende nieuwe apparaten van Sony en Nintendo) de gaming-industrie een ander gezicht krijgen. Voorbeeld: het ontwikkelen van games wordt duurder, wat zowel de consumenten als de softwaremakers zullen merken. Ander voorbeeld: door het intensievere gebruik van internet zullen de businesmodellen veranderen.

In De Electronische Eeuw zullen Paul Naber, Country Manager voor de Xbox bij Microsoft, en Jan Meyroos, gamingjournalist, deze ontwikkelingen toelichten.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

donderdag, november 24, 2005

Uitzending 24 november: Nabeschouwing Tunis

De afgelopen week heeft de internetconferentie in Tunis heel wat aandacht getrokken. De macht van de VS over het domeinnamensysteem, de laptop van 100 dollar, de rol van internet in de tegenstelling tussen arm en rijk en de vrijheid van meningsuiting in - bijvoorbeeld - Tunesiƫ zelf zijn voorbeelden van thema's die de media hebben gehaald.

Nu de conferentie voorbij is, is het tijd voor dEE om de balans op te maken. Wat is er besproken, wat is er besloten, wat is positief en wat negatief. Dat doen we met Simon Hania, technisch directeur van XS4all en Rob Blokzijl, netwerkmanager bij het instituut voor kernfysica NIKHEF en een actieve figuur in de internationale internetwereld.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

donderdag, november 17, 2005

Uitzending 17 november: Digitale helden

Deze week gaat De Electronische Eeuw over het gebrek aan digitale helden in Nederland en de gevolgen daarvan voor het ondernemerschap op internet.

Gasten:
Boris Veldhuijzen van Zanten
Ronnie Overgoor
Beide zijn internetondernemer.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

donderdag, november 10, 2005

Uitzending 10 november: Een ruimer jasje voor internet

Internet wordt te klein. Adressen van het type alshetechtnietanderskandannemenweweleenheellangadres.nl zijn altijd nog wel te verzinnen, maar het probleem is dat een dergelijk adres altijd moet verwijzen naar een twaalfcijferig zogeheten ip-adres (ip staat voor internet protocol). Nu steeds meer mensen en steeds meer apparaten per persoon op internet worden aangesloten, raken de ip-adressen op. Het huidige systeem kent 4,3 miljard ip-adressen, minder dan het aantal mensen op Aarde. Het is niet moeilijk voor te stellen dat op termijn niet genoeg is.

Een alternatief systeem is al gebruiksklaar. Heet het huidige systeem ip versie 4, het nieuwe heet ip versie 6. (Versie vijf is in de afgelopen jaren tussen de wal en het schip gevallen.) In ip versie 6 bestaat een adres uit acht keer vier cijfers. Dat leidt tot een onvoorstelbaar veelvoud van het aantal huidige mogelijkheden, waarmee elke zandkorrel en zelfs ieder atoom zijn eigen internetadres zou kunnen krijgen.

Sommige internetproviders zijn al bezig met de overstap. Iedereen met een internetaansluiting moet dat op den duur ook. Hoe doe je dat? Wanneer moet dat? Wat zijn de kosten? Wat gaat er mis als je te laat bent? Wat is de deadline? Daarover laten in De Electronische Eeuw twee experts hun licht schijnen: Erik Huizer, voorzitter van de ipv6 taskforce en Daniƫl Karrenberg van Ripe NCC, een organisatie die het adressensysteem op internet mede beheert.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast