maandag, oktober 31, 2005

Uitzending 3 november: De betrouwbaarheid van Google

Ze zijn onze gidsen op internet: zoekmachines in het algemeen en Google in het bijzonder. Hoe betrouwbaar zijn deze gidsen?

Met name Google bepaalt waar we de informatie gaan halen die we nodig hebben. Google heeft daarmee grote macht - hoe wordt die macht gebruikt? Bijvoorbeeld om bedrijven te straffen die proberen zichzelf omhoog te manipuleren in de zoekresultaten. Voor een bedrijf is het van levensbelang zo vaak mogelijk bij de eerste tien resultaten te komen en daarvoor kunnen allerhande trucs worden toegepast. En dan zijn er nog grapjassen die hun kennis van Google gebruiken om leuke en minder leuke grappen uit te halen om zoekresultaten te beïnvloeden.

Is Google, en zijn zoekmachines, ondanks deze effecten betrouwbaar genoeg? En wat valt er te ondernemen om de bruikbaarheid en betrouwbaarheid te verbeteren? De Electronische Eeuw laat deze vragen los op Nico van Eijk, hoogeleraar Media- en Telecommunicatierecht, en Henk van Ess, oprichter van de in zoekmachines gespecialiseerde website Voelspriet.

Verder nieuws over een conferentie deze week in de VS over 'Serious gaming.'

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

dinsdag, oktober 25, 2005

Uitzending 27 oktober: Digitale Criminaliteit

Digitale criminaliteit tiert welig, en doet dat in veel verschillende vormen, zoals virussen, spam, spyware, oplichting, sabotage, kinderporno, digitale afpersing, bankfraude, online stalking, illegale handel, schending van het auteursrecht enzovoort. Internetjournalist Arjan Dasselaar heeft er brood in gezien een boek te schrijven over dit onderwerp ('Digitale Criminaliteit,' Van Duuren Media) dat begin oktober is verschenen.

Dasselaar zelf en Pepijn Vissers, rechercheur bij het particuliere bureau Fox-it, maken hun opwachting in deze aflevering van De Electronische Eeuw om vragen te bespreken als: Wat zijn de meest voorkomende vormen van digitale criminaliteit? Wat de meest gevaarlijke? Zijn cybermisdaden moeilijker of makkelijker op te lossen dan 'gewone'? Valt digitale criminaliteit uit te bannen? Wat kan de overheid doen om deze vorm van misdaad te minimaliseren, en wat voor mogelijkheden zijn er voor de burger zelf?

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

maandag, oktober 17, 2005

Uitzending 20 oktober: Singapore

Singapore is blijkens een recent onderzoek van World Economic forum het meest vooraanstaande ict-land van de wereld. In deze stadsstaat, zo groot als Texel en bewoond door 4,5 miljoen mensen, zijn tal van overheidsdiensten en andere zaken in het openbare leven zoals rekening rijden, volledig gedigitaliseerd.

Annoek van den Wijngaart is opgeleid als landbouwkundig ingenieur en werkt sinds 1994 in het buitenland, voor bedrijven en voor de VN. Ze heeft gewoond in Zambia, Vietnam en Thailand, en nu dus in Singapore. Ze is technisch-wetenschappelijk attaché, wat inhoudt dat ze Nederlandse bedrijven en instanties informeert over technologie in Singapore en omgekeerd Singporese instanties over wat Nederland te bieden heeft. Ze vertelt in De Electronische Eeuw over zaken als wonen, werken en reizen in dit opmerkelijke land.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

donderdag, oktober 13, 2005

Uitzending 13 oktober: Werkgelegenheid in de ict

Als je de Nederlandse ict-bedrijven mag geloven, is er een schrijnend tekort aan ict-ers. Het aantal vacatures bedraagt een veelvoud van het aantal beschikbare krachten. Het aanbod neemt af. Tegelijkertijd blijkt uit cijfers van het CWI dat de werkloosheid onder ict-ers gelijkblijft.

Dat zijn geen symptomen van een gezonde arbeidsmarkt. Wat is er aan de hand? Wat is de invloed van de gevreesde offshoring, het exporteren van banen? Wat kan het onderwijs betekenen? Of leiden bedrijven net zo lief hun eigen mensen op? De Electronische Eeuw probeert antwoorden te vinden met Bert Ferwerda, directeur human resources bij IBM Nederland en Sylvia Roelofs, directeur van de branchevereniging ICT-Office.

Verder in deze aflevering een Skype-conversatie met correspondent Ben van der Burg (Vodafone) in Tokio.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

Uitzending 6 oktober: Nieuwe dataverbindingen

Veel technieken in de ict die nu gemeengoed zijn, zijn ontstaan als instrument voor de wetenschap. Dat geldt bijvoorbeeld voor het world wide web zelf, dat is bedacht aan het instituut voor kernfysica CERN in Genève.

Het Nederlandse universitaire netwerk Surfnet speelt een leidende rol bij het ontwikkelen van de dataverbindingen van de toekomst. Daarbij zijn nieuwe technieken belangrijk: op dit moment worden de instituten met de grootste datahonger bevredigd via zogeheten 'lichtpaden'. Maar ook in zakelijk opzicht gaat Surfnet vernieuwend te werk. Surfnet huurt en exploiteert nu eigen glasvezels in plaats van capaciteit in te kopen op het netwerk van KPN.

Het beleid van Surfnet en de ontwikkelde technieken worden in De Electronische Eeuw toegelicht door Surfnet directeur Kees Neggers. Over de betekenis ervan voor de wetenschap en de mogelijkheden voor de toekomst geeft Jeff Templon uitleg, fysicus en leider van de Physics Data Processing Groep op het wetenschappelijke instituut NIKHEF in Amsterdam.

Onze correspondent in Rome, technisch-wetenschappelijk attaché Karel van Gorp, vertelt over inzet van de ict in de archeologie in de bakermat van de Europese beschaving.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

zaterdag, oktober 01, 2005

Klachten nieuwe podcast

Naar aanleiding van de verhuizing van de podcast (zie Verhuizing Podcast, hieronder) zijn er klachten binnengekomen. De titels en tags van de mp3's in de nieuwe vorm zijn niet handig. Daar ben ik het mee eens, en ik heb dat aangemeld bij BNR Nieuwsradio. Op termijn gaat dit structureel worden opgelost, en intussen probeer ik zo snel mogelijk een tijdelijke, handmatige oplossing te regelen. Blijf downloaden, en mijn verontschuldigingen voor ongemak.

Groeten, Herbert