maandag, september 26, 2005

Uitzending 29 september: Gaming

Gaming is arrivé als techniek en als huiskamervermaak. Maar het is nog steeds in opkomst: nu als maatschappelijk verschijnsel en wellicht zelfs als sport. Er zijn internationale wedstrijden, er zijn sponsors, er zijn beroepsspelers. Er zijn ook professionele commentatoren, en er is een sportbond in oprichting.

De Electronische Eeuw spreekt met twee mensen die in deze wereld verkeren. Ten eerste een commentator. Hoe heeft hij het vak geleerd? Hoeveel nieuwe games moet je per jaar leren? Hoeveel tijd kost dat? Zijn er belangrijke verschillen met fysieke sporten?

Daarnaast ontvangt dEE een organisator van gaming-evenementen. Wie betaalt voor deze wedstrijden? Komt er publiek, tegen betaling? Is er belangstelling van de televisie? Blijft gaming een bezigheid voor jonge jongens of wordt het even groot als - noem eens wat - voetbal?

Tevens in deze uitzending correspondent Luuk van Dijk, werkzaam bij Google in Zürich.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

vrijdag, september 23, 2005

Podcast verhuist

Een mededeling voor de luisteraars van de podcast van de Electronische Eeuw en van de ict-column van Herbert Blankesteijn op BNR Nieuwsradio. De podcasts gaan verhuizen. Tot nu toe stond de podcast op een server bij mij op zolder, omdat BNR Nieuwsradio zelf nog niet aan podcasten deed. Dat betekende voor mij een hoop moeite, en door de grote toeloop betekende dat voor de luisteraars lange wachttijden en langzame downloads. Dat gaat nu veranderen. Het nieuwe adres dat u moet plakken in uw podcastingprogramma zal binnenkort te vinden zijn bij BNR Nieuwsradio zelf, maar het staat nu al hier:

Voor De Electronische Eeuw:
http://www.bn.nl/rss/Podcast.asp?WeblogId=16
Voor de ict-column:
http://www.bn.nl/rss/Podcast.asp?ColumnistId=2

Ik ga voor de zekerheid nog een week of twee door op de oude lokatie, maar dan krijgt mijn arme adsl-verbinding eindelijk weer rust. Bedankt voor het luisteren, en veel plezier verder met de column of met de Eeuw.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

dinsdag, september 20, 2005

Uitzending 22 september: Internetbetalen met Ideal

Op 3 oktober wordt in Nederland het nieuwe betaalsysteem Ideal in gebruik genomen. Dit systeem moet nadelen ondervangen van de betaalmethoden die nu op internet in gebruik zijn, zoals de creditcard, rembours, acceptgiro en eenmalige incasso. Met Ideal kan de consument aankopen doen op internet via het internet-bankiersysteem dat hij van zijn eigen bank gewend is. De verkoper krijgt boter bij de vis: het gekochte product is betaald voordat hij het gaat verzenden.

Ideal is ontwikkeld door drie van de grootste banken: Rabobank, Postbank en Abn-Amro. Het ziet ernaar uit dat andere banken binnenkort zullen volgen. Dan zijn er nog twee categorieën deelnemers nodig: de winkeliers en de consument. Winkeliers moeten overtuigd worden dat ze moeten deelnemen: als een webwinkel zich niet expliciet bij Ideal aansluit (en daar kosten voor betaalt) kan de consument daar niet met Ideal betalen. Consumenten moet overtuigd worden van de veiligheid van het systeem en massaal met Ideal betalen, dan kan de detailhandel andere betaalmethoden wellicht aan de dijk zetten.

Gaat dat lukken? Aan welke voorwaarden moet worden voldaan voor een succes van Ideal? Wie heeft er het meest bij te winnen? Om deze en dergelijke vragen te beantwoorden heeft De Electronische Eeuw Thea van Bommel uitgenodigd, voorzitter van de stuurgroep die de ontwikkeling van Ideal heeft geleid, en Wijnand Jongen, directeur van de branchevereniging Thuiswinkel.org.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

maandag, september 12, 2005

Uitzending 15 september: De wet Sarbanes-Oxley

Vanaf 2006 moeten Europese bedrijven met een Amerikaanse beursnotering alsmede dochters van Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven voldoen aan de Wet Sarbanes-Oxley, kortweg Sox. Deze wet moet de juistheid van de verslaglegging van een bedrijf garanderen en fraude voorkomen. Aangezien de meeste financiële handelingen tegenwoordig een ict-component hebben, heeft 'Sox' grote invloed op het ict-beleid van een onderneming.

Wat is de invloed van Sox in Nederland? Wat kost al deze extra overhead? Zijn er ook baten? Is de wet doelmatig, dwz wordt het beoogde doel bereikt? Worden er geen andere belangrijke zaken verwaarloosd door de gedwongen aandacht voor door Sox voorgeschreven zaken? en zou een dergelijke wet de affaires rond Enron, Worldcom, Ahold of Barings hebben voorkomen?

De Electronsiche Eeuw bespreekt deze en dergelijke vragen met Peter Kornelisse, KPMG en Hans van der Meer, Microsoft. Daarnaast aandacht voor de Nederlandse finales van de World Cyber Games in Almere, waar finaleplaatsen zijn te verdienen voor de 'Games' in Singapore dit najaar. We spreken met wereldkampioen Halo II, Arthur Vankam.


Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

maandag, september 05, 2005

Uitzending 8 september: Aftappen en bewaren

Deze week zijn aftapplicht en bewaarplicht voor telecomproviders weer aan orde. De aftapplicht bestaat al, maar provider Xs4all voert een procedure tegen de Staat omdat de providers nauwelijks worden gecompenseerd voor de kosten die ze moeten maken. Per 'tap' krijgen de providers een bedrag van zegge en schrijve 13 euro 13 cent.

In de eerste plaats hebben de providers apparatuur moeten plaatsen die het aftappen mogelijk maakt. Een feitelijke tap levert daarbij marginale kosten op. Kleine providers hebben die apparatuur niet; deze leemte wordt vervuld door ict-er Pim van Stam die met een mobiele aftapinstallatie Nederland rondrijdt. Hij weet waarover hij praat als het om de kosten van aftappen gaat en hij is te gast in deze aflevering van De Electronische Eeuw.

Verder vertelt Judith van Erve, voorlichter van Xs4all, over stand van zaken in de procedure tegen de Staat. Behalve over de aftapplicht zullen we ook weer de bewaarplicht bespreken, die deze week in op Europees niveau aan de orde is. Ook bij de bewaarplicht dreigen internetproviders de kosten te moeten dragen van ingrijpende technische aanpassingen die de politiek voorschrijft.

Een publicatie in WebWereld vorige week schetste tien manieren om de bewaarplicht te ontduiken en heeft tot Kamervragen geleid. Internetprovider BIT heeft gedreigd zijn activiteiten te zullen staken als de bewaarplicht erdoor komt.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast