dinsdag, augustus 30, 2005

Uitzending 1 september: Simpele, veilige pc

Wie heeft er geen problemen met de beveiliging van zijn pc? Wie zich daar nooit mee bezighoudt, heeft zulke problemen zeker. 'The rest of us' zwoegt met firewalls, het updaten van de antivirussoftware en met manieren om spyware buiten de deur te houden.

Deze week is de simPC geïntroduceerd, een computer die niet beveiligd hoeft te worden. Voor zover nodig (eigenlijk alleen voor de spam) doet de leverancier dat; bescherming tegen virussen en spyware is niet nodig. Dat komt doordat het niet mogelijk is op deze pc iets te installeren - niets goedaardigs en niets kwaadaardigs. De essentiële functies, zoals tesktverwerken, internetten, mailen, chatten en digitale fotografie, zijn ingebouwd.

De prijs die de consument betaalt is: een minder flexibel apparaat. Een spelletje installeren, of een nieuwe versie van de MSN Messenger, dat is er niet bij. Ook cd's of dvd's branden is niet mogelijk. Minder computervaardige consumenten, bijvoorbeeld senioren, zullen deze veer graag laten voor een pc die geen kopzorgen geeft.

In deze uitzending geeft Rob Rooken, oprichter van simPC en eerder een van de bedenkers van de internet-faxservice Xoip, uitleg over zijn product.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

woensdag, augustus 24, 2005

Uitzending 25 augustus: OS/2 alias eComStation

Tien jaar geleden, op 24 augustus 1995, werd Windows 95 gelanceerd, een grote sprong voorwaarts voor Microsoft na het gammele Windows 3.1. Daarmee kwam een einde aan een korte periode dat IBM de markt leek te domineren met het besturingssysteem OS/2. Het grote verschil tussen Windows 95 en Windows 3.1 winst in snelheid en stabiliteit. Maar OS/2 bood die voordelen al sinds oktober 1994.

Bijna een jaar lang werden bij winkels als Vobis en Escom nieuwe pc's verkocht met OS/2 erop (en een tegoedbon voor Windows 95 erbij). Uiteindelijk koos de consument voor Windows, en OS/2 verdween in de marge. En dat terwijl kenners het beoordelen als technisch veel beter dan Windows, of zelfs Linux.

Deze zomer heeft IBM besloten op termijn de productie en de ondersteuning voor OS/2 te beëindigen. Maar het systeem leeft voort. Onder de naam EcomStation wordt het verkocht, en het wordt gebruikt door een kleine schare enthousiaste aanhangers. De Electronische Eeuw bespreekt vanavond de lotgevallen van OS/2 alias EcomStation met Gerrit Schoenmaker, voorzitter van de HCC-gebruikersgroep OS/2, en Menso de Jong, die EcomStation verkoopt bij zijn bedrijf Mensys.

Correspondent Paul op den Brouw in Washington meldt in deze uitzending dat Amerikaanse telefoonmaatschappijen hun adsl-netwerken niet meer hoeven openstellen voor andere internetproviders, een maatregel van de FCC die de concurrentieverhoudingen op hun kop zet.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

dinsdag, augustus 16, 2005

Uitzending 18 augustus: Internettelevisie

Televisie wordt minder belangrijk als vrijetijdsbesteding, onder andere door de opkomst van allerlei vormen van digitaal entertainment, terwijl het aanbod van televisie explosief toeneemt, dank zij dezelfde digitale techniek.

Het aantal zenders op de kabel neemt toe, bedrijven als internetproviders, uitgevers en kranten komen met hun eigen aanbod, omroepen beginnen themakanalen en tegelijkertijd maakt internet televisiezenders van overal ter wereld toegankelijk. Intussen proberen zoekmachines technieken te ontwikkelen om die berg video doorzoekbaar te maken.

Wat voor ambities moet een tv-kanaal in de 21ste eeuw hebben? Wat is de toekomst van de massazenders en wat wordt de positie van themakanalen? En wat wordt de rol van 'verzamelsites' die voor de videoconsument op internet de rol willen vervullen van televisiegids?

In deze uitzending te gast Erwin Blom, chef van de website van de VPRO, die al verschillende themazenders heeft draaien, en Martin Broerse van de website See.tv, die een startpagina voor internettelevisie wil zijn. Ook in deze uitzending een telefoongesprek met Johan Hendriks, technisch-wetenschappelijk attaché in Helsinki.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

maandag, augustus 01, 2005

Uitzending 11 augustus: XBRL

XBRL is een nieuwe standaard voor het aanbieden van digitale financiële informatie, waarmee het Nederlandse bedrijfsleven volgens het ministerie van Financiën 350 miljoen euro per jaar kan besparen. Dat komt doordat de uitwisseling van financiële gegevens ermee wordt vergemakkelijkt. Ondanks de vele regels kunnen de administratieve lasten worden verlicht; zo zal de jaarrekening electronisch kunnen worden gedeponeerd.

De komende tijd zal XBRL (de afkorting staat overigens voor eXtensible Business Reporting Language) worden ingevoerd, onder andere in het gegevensverkeer met de overheid, zoals aaangiftes voor de belasting. Dat zal overigens op vrijwillige basis gebeuren. Op dit moment lopen er proeven, georganiseerd door het Ministerie van Financiën. Grootschalige invoering staat op de rol voor eind 2006.

Hoe werkt XBRL? Wat zijn de voordelen? Hoe zijn de ervaringen in de proefnemingen tot nu toe? Gaat de burger er ook mee te maken krijgen? Vragen die dEE gaat voorleggen aan twee deskundige studiogasten.

CORRECTIE tov eerdere versie: in deze uitzending zal schaker-programmeur Richard Pijl berichten van het wereldkampioenschap Chess960 in Mainz, een vorm van schaken die onder andere door ex-wereldkampioen Bobby Fischer wordt voorgestaan. Pijls programma The Baron is in Mainz een van de deelnemers.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast