vrijdag, juli 29, 2005

Uitzending 4 augustus: Standplaats Peking

Drie weken geleden bracht dEE een vraaggesprek met technisch-wetenschappelijk attaché in Silicon Valley Bart Sattler, nu is de post in Peking aan de beurt, die overigens nog maar net bestaat. Eric van Kooij heeft het kantoor op poten gezet en staat ditmaal dEE te woord.

Elementen uit zijn verhaal: Chinezen zijn sterker in hardware dan in software, ze waarderen het als je pittig onderhandelt. China is nu nog bezig het kunstje af te kijken, maar wil op den duur toonaangevend zijn, en het valt te verwachten dat dat ze gaat lukken. Intussen wordt er serieus werk gemaakt van het bestrijden van de piraterij, en overigens heeft het Chinese technologiebeleid veel weg van dat van Nederland.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

maandag, juli 25, 2005

Uitzending 28 juli: What the Hack

Deze week zendt dEE live uit vanaf het hackersfestival What the Hack in Liempde, waar computervirtuozen van alle continenten bij elkaar komen om van gedachten te wisselen, indruk op elkaar te maken, elkaars trucjes te leren, zich met elkaar te meten, de wereldvrede dichterbij te brengen en lekker te feesten.

De naam van het gebeuren verwijst naar hackers en hun activiteiten, maar dat betekent niet dat het een broeinest is van cybermisdaad. Van oudsher betekent 'hacking' wel het praktizeren van technische kunstjes, maar niet het criminele gebruik daarvan. In Nederland wordt sinds 1989 elke vier jaar zo'n evenement georganiseerd en er is nooit één wanklank geweest, of het moet zijn geweest over het weer of over busverbindingen. Dit jaar was de burgemeester van Boxtel aanvankelijk bang dat er verstoring van de orde dreigde, maar na protesten en verklarende tekst van de organisatie is de vergunning er toch gekomen.

dEE zal spreken met organisator Rop Gonggrijp, aartsvader van het hackerdom in Nederland en oprichter van internetprovider Xs4all, en daarnaast (onder voorbehoud) met Emmanuel Goldstein van het Amerikaanse hackersblad '2600' en Greg Newby, die betrokken is bij het digitale boekenproject Gutenberg.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

dinsdag, juli 19, 2005

Uitzending 21 juli: Bedrijven kennen regels niet

Volgens de informaticajuristen Kees Stuurman en Hugo Wijnands zijn bedrijven onvoldoende op de hoogte van de regels die gelden voor electronisch verkeer. Het gaat daarbij om regels die gelden voor electronische contracten, algemene voorwaarden op websites, digitale administratie, bewijsmateriaal in electronische vorm en het controleren van internetgebruik van werknemers.

Gevolgen van dit gebrek aan kennis kunnen zijn ongeldige contracten of juist overeenkomsten die onbedoeld doorlopen, problemen met aansprakelijkheid, ongeldig bewijsmateriaal, nietig ontslag, overtreding van privacy- of fiscale wetgeving, allemaal met mogelijk ernstige financiële gevolgen.

Stuurman en Wijnands hebben hierover eind juni in Automatisering Gids een artikel geschreven en komen in De Electronische Eeuw hun betoog toelichten.

Ook in deze uitzending: correspondent Bob Hoekstra beschrijft vanuit Bangalore een experiment met tele-medicine op het platteland van India.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

donderdag, juli 07, 2005

Uitzending 14 juli: Spion in de States

De Electronische Eeuw heeft correspondenten in alle uithoeken van de wereld, en iedere week komt er één aan bod om kort een nieuwtje te melden. Tweemaal eerder hebben we de tijd genomen om een uitzending lang met een correspondent te praten, eerst met Arjen van Blokland, ict-ondernemer in Japan, en later met Luuk van Dijk, sinds kort onder contract bij Google in Zürich. Vandaag een van de vele technisch-wetenschappelijke attaché's onder onze correspondenten, Bart Sattler. Hij speurt in Silicon Valley naar kennis die voor het Nederlandse bedrijfsleven en de Nederlandse wetenschap waardevol kan zijn.

Het sterke punt van Silicon Valley vindt hij de bereidheid tot het nemen van risico's, het zwakke is het gebrek aan samenwerking. De topuniversiteiten zijn beter dan de beste van Nederland, maar het gemiddelde niveau van het onderwijs is lager. Wonen, cultuur en klimaat zijn prima geregeld maar straks komt Bart Sattler lekker weer terug naar Nederland.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

maandag, juli 04, 2005

Uitzending 7 juli: Glasvezel

Glasvezelverbindingen naar Nederlandse woningen, is dat nodig? En zo ja, wanneer? De industrie zou graag zien dat de overheid daar geld instak. Politici zijn daar lang niet altijd voor en zelfs TNO heeft de noodzaak betwijfeld. Maar als de overheid dan toch daadkracht toont, of als woningbouwverenigingen een initiatief nemen, gaat nogal eens de kabelsector dwarsliggen in verband met oneerlijke concurrentie.

Wonderlijk genoeg heeft in juni juist kabelmaatschappij CAI Westland besloten om consumenten in een nieuwbouwproject glasvezel aan te bieden.

Nu wil De Electronische Eeuw wel eens weten wat we met glasvezel moeten, wat bijvoorbeeld de voordelen zijn boven de bestaande netwerken van kabel en adsl, waarvan de snelheid steeds verder blijkt te kunnen worden opgevoerd. Ook moet de kabelsector maar eens uitleggen of zíj glasvezel nu wel of niet nodig vinden.

Ook in deze uitzending Frans nieuws door onze technisch-wetenschappelijk attaché in Parijs, Audrie van Veen.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast