woensdag, juni 29, 2005

Uitzending 30 juni: Bewaarplicht

De afgelopen weken heeft een bij vlagen bittere discussie gewoed, in Nederland zowel als op Europees niveau, over de bewaarplicht voor telecombedrijven (waaronder internetproviders). Het gaat daarbij om de vraag of deze bedrijven wettelijk verplicht worden verkeersgegevens langdurig te bewaren voor het geval opsporingsinstanties deze nodig hebben. Het lijkt er nu op dat telefoonmaatschappijen het spits moeten afbijten met een bewaarplicht van een jaar.

Maar het nut en de noodzaak van deze maatregel zijn nog altijd omstreden, net als trouwens het plan dat het bedrijfsleven de kosten voor zijn rekening moet nemen. Vorige week publiceerde de Erasmus Universiteit een onderzoek waar voor- zowel als tegenstanders van de bewaarplicht mee aan de haal gingen: het ministerie van Justitie meende dat het argumenten aandroeg vóór de bewaarplicht en de privacyorganisatie Bits of Freedom vond het tegenovergestelde.

Daarom zijn ditmaal in De Electronische Eeuw te gast Sjoera Nas van Bits of Freedom, en Paul Verloop, een van de auteurs van het rapport van de Erasmus Universiteit. Met hen zullen we de achtergronden van de bewaarplicht, de huidige stand van zaken en de toekomstverwachtingen doornemen.

Verder brengt correspondent Walter van Kalken ict-nieuws uit Bangkok.


Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

maandag, juni 20, 2005

Uitzending 23 juni: Gratis mobiel bellen

In het businessmodel van mobiele telco's speelt de combinatie van toestellen en abonnementen een belangrijke rol. De mooiste mobieltjes bij de duurste abonnementen.
De meeste nieuwe toestellen van het moment hebben gprs, edge of umts, zodat ze mobiel kunnen internetten op een manier die bij de telco geld in het laatje brengt. De állermooiste mobieltjes hebben ook wifi, draadloos internet dat geen gebruik maakt van het netwerk van de mobiele provider.
Het is niet moeilijk op zo'n toestel software te installeren voor internettelefonie, bijvoorbeeld het populaire Skype. Daarmee wordt het mogelijk te bellen zonder dat het de mobiele provider een marginale cent oplevert.
De vraag is dus of mobiele providers kunnen voorkomen dat hun omzet wegvloeit naar prijsbrekers. Een ander vraag is hoe zakelijke gebruikers hiermee moeten omgaan. Veel bedrijven gaan toch al over op ip-telefonie en als de mobiele communicatie dezelfde weg gaat, biedt dat voordelen, niet alleen op het gebied van kosten maar ook bij het beheer.
Een en ander bespreekt dEE met Marcel Schaareman (Orange) en Marc Gommers, investeerder en ondernemer in de mobiele telecom.

In deze uitzending verder een bijdrage van onze correspondent in Silicon Valley, technisch-wetenschappelijk attaché Bart Sattler. Hij maakt melding van het nieuwe fenomeen place shifting: je eigen kabelabonnement gebruiken op een willekeurige plaats op aarde, met behulp van internet.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

woensdag, juni 15, 2005

Uitzending 16 juni: De zombies komen

In mei heeft de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) een oproep gedaan aan internetproviders om maatregelen te nemen tegen zogeheten spamzombies. Spamzombies zijn door virussen of andere 'malware' besmette pc's, die onder controle staan van criminelen. De zombies zijn in de regel gewoon computers bij particulieren thuis, of bij bedrijven. Het initiatief van de FTC wordt door 26 landen gesteund. Voor Nederland is de Opta erbij betrokken. Deze 'waakhond voor de telecom' heeft ook de spambestrijding in zijn portefeuille.

De e-Eeuw vraagt zich af waarom de FTC aan internetproviders een centrale rol wil geven in de strijd tegen de zombies, en of er geen andere maatregelen mogelijk zijn. Te gast hiervoor zijn Danyel Molenaar, projectleider spamteam van de Opta, en Simon Hania, technisch directeur van internetprovider Xs4all.

Met hen bespreken we in een moeite door de laatste ontwikkeling in de zombificatie van de pc-wereld: cybercriminelen doseren steeds preciezer het aantal pc's dat ze besmetten. Daardoor blijven de gebruikte virusachtige programma's (Trojans) onbekend bij de antivirussoftware en zijn ze veel moeilijker te detecteren en te bestrijden.

En passant bespreken we met onze correspondent in Korea de rol die gaming in dat land heeft als professionele sport.


Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

vrijdag, juni 03, 2005

Uitzending 9 juni: Europa is één telescoop

De Nederlandse stichting Astron, in 1949 opgericht om de Nederlandse sterrenkunde te ondersteunen, ontwikkelt een netwerk van sensoren, genaamd LOFAR, dat half Europa omspant en dat van nut zal zijn voor allerlei takken van wetenschap.

Het netwerk zal zich uitstrekken van Wales tot Polen en van midden-Frankrijk tot het zuiden van Zweden. Het bestaat uit sensoren voor trillingen, radiogolven, weerkundige gegevens, vocht en verschillende soorten vervuiling. De gegevens komen via glasvezels samen in een computer bij de Universiteit Groningen die eind april door minister Van der Hoeven in gebruik is gesteld en die op dit moment de snelste computer van Europa is. Bedrijven als IBM en KPN spelen een rol bij de bouw van het netwerk. Astron verwacht uitgebreide commerciële spinoff.

Het gebruik in de astronomie is bijzonder spectaculair. 25.000 antennes zullen samen een honderden kilometers grote radiotelescoop vormen die dank zij speciaal ontwikkelde software verschillende kanten tegelijk op kan kijken.

Over dit wetenschappelijke ict-kunststukje spreekt De Electronische Eeuw met Eugene de Geus, Algemeen Directeur Stichting LOFAR en Marco de Vos, Directeur R&D ASTRON. Tevens in deze uitzending een verslag van de op 9 juni geopende robotbeurs in Aichi, Japan.


Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast