maandag, mei 30, 2005

Uitzending 2 juni: Werknemer van Google

In deze uitzending een uitvoerig gesprek met Luuk van Dijk, sinds kort in dienst van Google en correspondent van de e-Eeuw aldaar. Hij is recentelijk een paar maanden in Mountain View op het hoofdkantoor van Google geweest, om tijdens een stoomcursus zijn 'brein te laten googlificeren,' zoals hij het zelf uitdrukt.

Op weg van Mountain View naar zijn definitieve standplaats Zürich is Luuk van Dijk kort in Nederland. De Electronische Eeuw ondervraagt hem over zijn ervaringen tot nu toe. De sollicitatieprocedure, het verblijf temidden van het personeel van Google dat voor bijna honderd procent uit genieën bestaat, de omgeving in Silicon Valley en het voedsel bij Google.

Eenmaal in Zürich zal Luuk van Dijk regelmatig telefonisch optreden in de Electronische Eeuw.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

maandag, mei 23, 2005

Uitzending 26 mei: Open source

Windows of Linux? Office of OpenOffice? Dat zijn de eenvoudigste vragen als het gaat om de keus tussen commerciële software of de 'publieke' variant die door het leven gaat als 'open source' (de antwoorden zijn niet altijd eenvoudig). Open source is software waarvan de broncode vrij beschikbaar is, terwijl de gebruiker gerechtigd is zelf die broncode te wijzigen. Op maandag 30, dinsdag 31 mei en woensdag 1 juni 2005 vindt het Holland Open Congres plaats, over open source software en open standaarden.

Naar aanleiding daarvan gaat deze e-Eeuw over de do's en don'ts van open source software, met een van de organisatoren en met een medewerker van Kennisnet, de internetorganisatie voor het onderwijs.

Moet de overheid open source gebruiken? Wat zijn de mogelijkheden voor open source in het onderwijs? Moeten we Windows en Office eraan geven? Houd rekening met verrassende antwoorden.

Tevens spreken we met onze man in Korea, technisch-wetenschappelijk attaché Philip Wijers.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

dinsdag, mei 17, 2005

Uitzending 19 mei: Nuttige games

Computergames ontpoppen zich tot de spil waar de ICT om draait. Ze stimuleren al jaren de ontwikkeling van nieuwe hardware. Vandaag de dag zijn er weinig redenen meer om nieuwe hardware te kopen, behalve de wens om de nieuwste games te kunnen spelen. Spelletjes trekken op dit moment ook de verkoop van draagbare toestellen en mobiel internet.

Alsof dat nog niet genoeg is, zijn games ook in opkomst als middel tot het bereiken van een doel. Het Amerikaanse leger werft er recruten mee; in Nederland worden spellen uiteraard ingezet in marketingcampagnes, maar ook bijvoorbeeld in opleidingen: om leerstof verteerbaar te maken en te examineren.

Hierover in de Electronische Eeuw een conversatie met Hans Appel, CTO van Sun Nederland, en Marcus Vlaar, die met zijn bedrijf Ra.nj. onder andere voor het vmbo gamse heeft ontwikkeld. Voorts maakt dEE een praatje met Dolf Wiemer, die in Sao Paolo werkt in de telecomindustrie.


Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

Uitzending 12 mei: Octrooiinfo onvindbaar?

Volgens recent Nederlands onderzoek zijn de octrooiarchieven niet compleet en is de informatie die wél beschikbaar is, niet voldoende doorzoekbaar. Dat is een slechte zaak, onder andere voor de toekenning van nieuwe octrooien. De octrooieerbaarheid van een uitvinding hangt immers af van de nieuwheid, en om die te beoordelen moet je naar informatie over oude uitvindingen kijken.

Volgens W.G. Lagemaat, directeur van Univentio, een bedrijf dat 'doet' in octrooiïnformatie, zijn de archieven van de Europese octrooibureaus op drie manieren onvolledig: er zijn documenten verloren gegaan, er zijn documenten gescand maar het scannen is mislukt (en de originelen zijn weggegooid of dreigen te worden weggegooid), en er zijn documenten gescand maar deze zijn niet op tekst doorzoekbaar, waardoor ze buiten de gebruikelijke zoekstrategieën vallen.

In De Electronische Eeuw komt de heer Lagemaat zijn studie, gepubliceerd in het blad World Patent Information, zelf toelichten. H.F.G. Geijzers, directeur Octrooicentrum Nederland, zal hem van repliek dienen. Verder in deze uitzending: een telefoongesprek met onze correspondent in Singapore, op het gebied van ICT het meest voorlijke land ter wereld.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

dinsdag, mei 03, 2005

Uitzending 5 mei: Onze man in Japan

De meeste uitzendingen van De Electronische Eeuw beginnen met een kort gesprek met iemand in het buitenland. Deze keer gaan we voor het eerst zo'n correspondent het hemd van het lijf vragen. Arjen van Blokland woont en werkt in Tokio en verdient de kost als ondernemer in de ICT. Eerder was hij er onderzoeker in de kernfusie en technisch-wetenschappelijk attaché.

Een paar van zijn observaties: Japanners zijn nieuwsgierig zonder het echt te laten merken, proberen alles uit, en Japan is op dit moment groot in platte schermen, mobiel en breedband. Van Blokland zelf verovert as we speak de wereld met software die een brug slaat tussen ontwerp en fabricage, maar zal geen kantoor in Nederland openen want we zijn hier te duur. Nederland is leuk om nu en dan te bezoeken maar ook het weer is elders eigenlijk beter. Van Blokland ziet zichzelf nog wel naar andere vakgebieden en/of andere landen verhuizen, maar zal niet zo snel terugkeren naar Nederland.


Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast