dinsdag, april 26, 2005

Uitzending 28 april: Virussen op hun retour?

Is het iemand opgevallen dat we al een jaar lang geen wereldschokkende uitbraak van een computervirus- of worm hebben gehad? Sasser was in mei 2004 de laatste die de kanalen op internet verstopte en zo de kranten haalde. Het beveiligingsbedrijf Cybertrust rapporteerde medio april dat de kans op virusbesmettingen is gedaald. Daar staat tegenover dat de gevolgen bij een besmetting ernstiger zijn dan voorheen.

Dus laat niemand denken dat het paradijs nabij is. Maar er is wel reden om even wat deskundigen aan de tand te voelen: Wat gaat er nu goed op het gebied van computerveiligheid, en wat gaat er slecht? Hoe komt het dat wormen zich koest houden en dat de kans op virusbesmettingen daalt? (Wat was het verschil ook weer tussen wormen en virussen?) Waar moeten computergebruikers op dit moment speciaal op letten?

Virusdeskundigen Tom Welling (Symantec) en Jan Terpstra (IBM) maken hiervoor hun opwachting in de studio. Daarnaast telefoneren we met technisch-wetenschappelijk attaché Karel van Gorp in Rome, over IT in het land dat als topleveldomein op internet, inderdaad, de lettercombinatie 'it' heeft.


Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

dinsdag, april 19, 2005

Uitzending 21 april: De polder-Cebit

Deze week vindt in de Rai in Amsterdam het evenement TINE plaats: The ICT and Networking Event. 289 exposanten verdringen mekaar in hal 9 t/m 11 van de Rai, er zijn presentaties van computerbladen, seminars over onderwerpen als de e-Gemeente en computerveiligheid en privacy, en op donderdag is er zelfs het eerste Nederlandse congres over webloggen.

In deze e-Eeuw een reportage van deze beurs, die je zou kunnen beschouwen als de Nederlandse Cebit. Herbert Blankesteijn en internetondernemer Boris Veldhuijzen van Zanten zwerven rond, laten zich gadgets demonstreren, worden in een virtuele droomslaap gebracht en doen mee aan het speeddaten voor ondernemers.

Verder in deze uitzending een gesprek met Luuk van Dijk, tot voor kort zelfstandig ict-er, maar nu in dienst bij zoekmachine Google. Hij verblijft in Mountain View, Californië voor een korte opleiding en gaat over een paar maanden werken in Zürich. Van Dijk vertelt over zijn eerste ervaringen bij het bedrijf dat 'do no evil' als motto heeft.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

woensdag, april 13, 2005

Uitzending 14 april: Patroonherkenning in schilderkunst

Patroonherkenning is een tak van sport waarin mensen eigenlijk beter zijn dan computers. Denk aan het herkennen van gezichten, een stem, een handschrift. Maar inmiddels kan de computertechniek ook op dit gebied heel wat bereiken.

Zo veel zelfs dat allerlei digitale technieken kunstexperts kunnen helpen de echtheid en de ouderdom van schilderijen vast te stellen. Dat gebeurt bijvoorbeeld door analyse van de kleurcombinaties van van Gogh, envan het papier waarop Rembrandt zijn etsen drukte.

Op een symposium dinsdag 18 april aan de TU Delft worden de laatste vorderingen op dit gebied besproken. Bij De Electronische Eeuw zitten donderdagavond al twee prominente kunst- en computerkenners om te vertellen wat ze wel, en wat ze niet kunnen.

In het wekelijkse gesprek met een Nederlandse IT-er in het Buitenland ditmaal Ben van der Burg, ex-schaatser en inmiddels voor Vodafone werkzaam in Tokio.

Gasten:
Jan van der Lubbe
Mark van Staalduinen
beide werkzaam aan de TU Delft.

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

zaterdag, april 09, 2005

Uitzending 7 april: Service Pack 2 wordt doorgedrukt

Op 12 april is het 240 dagen geleden dat Microsoft kwam met Service Pack 2 voor Windows XP, een pakket aanvullingen en beveiligingsmaatregelen. De reden om daar de aandacht op te vestigen is dat op die datum het bedrijfsleven voor het blok wordt gezet: nu dat Service Pack installeren, of verder afzien van automatische updates voor Windows.

Service Pack 2 voert radicale maatregelen door in Windows, waardoor sommige programma's na installatie niet meer goed werken. Zo hebben veel particulieren problemen gehad met hun virusscanner of hun spelletjes.

Bedrijven die de automatische update van Windows gebruiken hebben van Microsoft een termijn van 240 dagen gekregen waarin ze Service Pack 2 konden 'tegenhouden', terwijl andere updates wel doorkwamen. Zo konden ze testen of SP2 zich verdroeg met de software die ze in gebruik hadden. Dinsdag 12 april is die termijn afgelopen en zal de automatische update SP2 installeren, tenzij een bedrijf de hele automatische updatefunctie uitzet.

Vogens onderzoeksbureau AssetMetrix is SP2 op nog geen kwart van de bedrijfscomputers geïnstalleerd. Zijn er bedrijven die nu in moeilijkheden komen? Zo ja, aan wie is dat te wijten? Wat kan er gebeuren als op een bedrijfssysteem na onvoldoende voorbereiding SP2 wordt neergezet? Wat zijn de gevolgen als bedrijven massaal de updatefunctie uitzetten? Wat zijn er voor alternatieven?

En we nemen poolshoogte in Taiwan, in een gesprek met technisch-wetenschappelijk attaché Erik Blomjous.

Gasten:
Ruud de Jonge, woordvoerder beveiliging Microsoft
Richard Jansen, projectleider Andarr Technologies, ICT-dienstverlener

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast

Intro

Van harte welkom bij de Log van de Eeuw. De Electronische Eeuw wordt iedere week uitgezonden op donderdagavond 20.00-20.30 uur op BNR Nieuwsradio (100.1 FM in de Randstad). We spreken elke week kort met een buitenlandse correspondent en discussiëren uitgebreid over een actueel ICT-onderwerp met (meestal) twee gasten in de studio.

Herhalingen zijn er op zaterdag om 20.00 uur en op zondag om 18.30 uur.

Deze weblog zal in principe bestaan tot er een dergelijke faciliteit komt op de site van BNR zelf.

Wat is de inhoud van de volgende uitzending? Wat voor reacties zijn er op het programma van de afgelopen week? Wie heeft er suggesties of vragen? Daarvoor dient deze log. Posten maar!

Informatie over De e-Eeuw
De e-Eeuw streaming
De e-Eeuw download
De e-Eeuw Podcast

HB's column bij BNR

HB's columns download
HB's column Podcast